30 Kasım 2009 Pazartesi

KALAMAR TAVA





Malzemeler:
500 Gr Temizlenmiş ve doğranmış kalamar
1 şişe maden suyu
1 Su bardağı un
1 Yemek kaşıgı şeker
Karabiber
Tuz
Kızartma yağı

Yapılışı:

Temizlenmiş ve doğranmış kalamarları önce şekerle bir güzel ovusturun.Ardından tuzladıktan sonra bir kabın içersine alın.Üzerini örtecek kadar maden suyu koyup iki saat bekletin.Sodanın içinden çıkattıktan sonra una bulayın.Tepsiye dizin.Yağı tavada ısıtın.
Kalamarları kızgın yağda altın rengini alana kadar kızartın ve havlu kağıt üzerine alın.Fazla yağını bıraktıktan sonra servis tabağına alıp tarator sos ile servis yapın.

Tarator için:
Yarım bardak bayat ekmek içi
Yarım su bardağı ceviz içi
2 Diş sarmısak (ezilmiş)
Yarım Limon suyu
Yarım Su bardağı su
Tuz
Kırmızıbiber

Yapılışı:
Mutfak robotunun içerisine kıyılmış ceviz içini, ıslatılmış ekmeği, limon suyunu, sarmısağı, suyu ve kırmızıbiberi koyup yoğurt kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Sos kabının içerisine alın.

29 Kasım 2009 Pazar

MAYDANOZ TARATORU


Türk mutfağında çok sık hazırlanan, çok yoğun olarak da Akdeniz ve Ege denizi kıyılarında lokantalarda, evlerde tahin, maydanoz, sarımsak ve limondan yapılan besleyici, sağlıklı, çok lezzetli ve yapımı da çok kolay olan bir mezedir. Maydanoz taratoru Akdeniz mutfağı, Ege,Karadeniz, Marmara gibi bölgelere göre yapımı çok degişiklik gösterir. Her bölgede ayrı bir lezzet üretilir. Ekmek içi maydanoz, ceviz içi, havuç, marul, dereotu..En iyi gittigi yer ise hiç şüphesiz rakı,balık,tarator :)Rakının vazgeçilmezi, olmazsa olmazı mezedir.


 


Maydanoz taratoru malzemeleri:
Tahin
2 diş sarımsak
1 demet maydanoz
Limon
Tuz

Maydanoz taratoru tarifi:
Kıyılmış maydanozu tabaga koyun. Üzerini örtecek kadar tahın ve gerektigi kadar tuzu ekleyin. Bunları çatalla ezerek karıştırın. Karısıma yavaş yavaş limon ekleyin. Macun kıvamına geldiginde limon danlatmayı bırakın. Bu arada tahın maydanoz ve tuz dengesine dikkat edin. Tabağına alıp istediginiz gibi süsleyin.
Afiyet olsun.

28 Kasım 2009 Cumartesi










ÇİFTLİK HAYVANLARI PASTASI
22 kasım, oglum Deniz Emrenin dogum günüydü.Bu dogumgününde ogluma kendi ellerimle, bir dogum günü pastası yapmak istedım.Ogluma bundan bahsettıgımde mutlulugunu ve çıglıgını duymanız lazımdı.Mersinde pasta malzemeleri ve süslerını bulmak çok zor.maalesef kı bu konuda Mersin çok geri kalmış.Başka şehirlerde gördügüm butik pastacılıgın(şeker hamuru ile yapılan pastalar)henüz ne malzemesi nede herhangi bir kursu var.Umarım en kısa zamanda Mersindede bu tür kurslar açılır.
Migrosta oyuncak reyonunu dolasırken ,içi çiftlık hayvanları ile dolu bir oyuncak bulduk.Ve o an hemen kafamda pastamın şekli beliriverdi.
Akşam olunca pastayı yapmaya başladım.ogullarım basımdan hıc ayrılmıyorlardı.İlk kez bu kadar büyük bir pasta yapacaktım.İçimde korku yoktu.Çünkü aile arasında olacagı ıcın bozma endısesı hiç tasımadım.Çok rahattım.Gelelim pasta tarifimize....

ÇİFTLİK HAYVANLARI PASTASI

Malzemeler;
Kek için;
Dikdörtgen borcam tepsi
6 Adet yumurta,
1 su bardağı süt,
2 su bardağı toz şeker,
1 su bardağı sıvı yağ,
2 paket kabartma tozu,
2 paket vanilya,
3,5 bardak un

ÜSTÜ İÇİN:
2 poşet krem şanti,
2 bardak süt,
Çekilmiş Antep fıstıgı.

İÇİ İÇİN:
Damla çikolata
4 adet muz
YAPILIŞI:
Yumurtalarımızın hepsini bir kaba alıp kırın.Ve şekerle birlikte 10 dk boyunca çırpın.Üzerine yagı ,sütü ekleyip karıştırın.Vanilyayı ve kabartma tozunu ekleyin.Dikdörtgen Borcamı yaglayıp,içine un serpin.
Hazırladığmız hamuru tepsiye döküp,ısınmış fırında,180 derecede 30 dk pişirin.
Kekin soğumasını bekleyip,özenle borcamdan çıkarın.Büyük bir bıçak yardımı ile tam ortadan keserek ikiye kesinHazırladıgımız pasta kremasını üzerine yayın.Üzerine muzları sıra ile dızın.Damla çıkolatalarımızı ekleyin.Kekin diğer yarısını , üzerine kapatın.2 bardak soguk süt ile hazırladıgımız krem şantiyi ,pastanın üzerine ve kenarlarına güzelce yayın.Üzerine ve kenarlarına antep fıstığı serpin. Aktaracagımız tepsiyi alüminyum folyo ile kapladım.Pastayı 3 büyük spatula ile servis yapacağınız tepsiye aktarmaya çalısın.
Büyük olduğu için bu aşamada eşimin yardımına ihtiyaç duydum.Ve daha sonra aldıgımız minik hayvancıkları pastamızın üzerine güzel bir şekılde koyunuz.En zevklı yerını, yanı hayvanları yerleştırmeyı ise pasta yapılırken benı bır an olsun yalnız bırakmayan ve bana yardımcı olan büyük oglum onura bıraktım.
"Afiyet Olsun"

25 Kasım 2009 Çarşamba

NİCE BAYRAMLARA HEP BİRLİKTE.....



Bugün Arife..Yine bir bayram sabahına uyanılacak. Yolun yarısına  gelmiş hatta geçiyor olsamda  hala çocuksu bir heyecan ile bayramı bekliyorum. Artık harçlık alamıyor üstüne veriyor olsam da çok güzel bir duygu bu:))

   Her Ramazan ve Kurban Bayramında “Nerede o eski bayramlar “ denir.. Ben duydukça bu söze kızardım. “Ne varsa ” derdim… Sanırım yaşlanıyorum çünkü artık bende iç çekerek “Nerede o eski bayramlar ?” diye soruyorum kendime ,sanırım  bizler de artık yavaş yavaş bu duyguları yitirmeye başladık. Eski tadı tuzu kalmadı bayramların.Herkes bir hayat kavgasına girmiş, çalışmakla meşgulken galiba bu hatırı sayılır güzel günleri de unutmaya başladık. Bu güzellikleri sadece ailemiz bir araya gelince hissedebiliyoruz belki de.
    Sabah kalkınca eşinizin ve çocuklarınızın size sarılması gerçekten insanın yüreğini ısıtıyor ve insan kendini daha bir güvende hissediyor sanki. Bunlar,gerçekten bambaşka duygular. .

   Bayramların gelmesini rahmetli kardeşim ile iple çekerdik.Bir o yana bir bu yana koşuştururduk,tüm apartmanı dolasır sonra yam apartmanlara gıderdik.Rahmetli kardeşim ile bayramda aldığımız o harçlıkları harcarken yüzümüzdeki muzip gülümseme hala hatırımdadır.   Kurban kesilirken gözlerimizi kapatır yada saklanırdık.. Kandan ve  korkardım..Ve o kurbanın basına geleceklerı düşündügüm anda çok üzülürdüm.Küçüklügümden beri hayvanlarla iç içe büyümüştüm.Annemlerın evı müstakil oldugu için neredeyse beslemedigimiz hayvan kalmamıstı.O kesilecegi zaman çok aglardım."Baba nolur onu kesme" diye bagırırdım.Çocuk aklı işte ,tabiki o zamanlar nedenini anlamam mumkun degildi.
     Bayramlarda derler ya,ziyaretin kısası makbuldür. Sizi daha fazla meşgul etmeyip bu mübarek bayramınızı kutlarım.
    Nice bayramlara.
CEMİLE...

24 Kasım 2009 Salı

HÜRRİYET GAZETESİNDEKİ YAZI



Yemek yarışması var....
Son yıllarda, özellikle internet üzerinden yapılan yemek yarışmalarının sayısı hızla arttı. Bu durum beni çok mutlu ediyor
İşte geçen hafta da Tamek Gıda adına bu yarışmalardan birini gerçekleştirdik. ınternet üzerinden gönderilen binlerce tarif, Tamek Mutfak Keyfi sitesinde toplandı. Sonra günlerce süren elemeler yapıldı. Finale kalan beş yarışmacı, ıstanbul'da bir mutfak okulunda buluştu.
Finale kalmak, ta Mersin'den gelen Cemile Hanım'ı o kadar mutlu etmişti ki, hayatında ilk defa çocukları ve eşi yanında olmaksızın uçağa binip ıstan-bul'a gelmişti. Otelde bir gece misafir edilip yarışmanın yapılacağı mutfağa geldiğinde, yüzündeki mutluluk ifadesi yarışma sonuna kadar devam etti. Cemile Hanım'ın yaptığı tepside kumpir, bizleri, yani jüri üyelerini memnun etti.
Henüz 24 yaşındaki Kübra Yaman'ın tahinle yaptığı patlıcan beğendinin tadınaysa doyamadık. Kübra, ileride mesleği olan mühendisliği mi yapar, aşçı mı olur bilemiyorum.
Özlem'in yufkalı rulo köftesi, Canan'ın yaptığı islim kebabı, Ebru'nun tesadüfen keşfettiği piliç topkapı yemeği biz jüri üyelerini seçim yapmakta zorladı.
Yarışma günü, hem eğlen-celi hem de çok eğiticiydi. Yarışmada emeği geçen herkese çok teşekkür ediyor, yemek yarışmalarının sayısının artmasını diliyorum.
    Merhabalar,sizlere Sahrap hanımdan Tamek Yemek Yarışması yazımda bahsetmiştim.Hürriyet Gazetesi köşe yazarı ayrıca çok büyük bir gurme olan Sahrap Soysal hanım 02.11.2009 günkü köşe yazısında benden bahsetmiş.Bu yazıyı okuyunca çok mutlu oldum.Zaten kendiside yarısmada bundan bahsetmişti.Kendisine buradan  teşekkür eder,saygılarımı sunarım..

22 Kasım 2009 Pazar

BİBERLİ(KATIKLI) EKMEK

YÖRESEL YEMEKLERHatay(Antakya)ın yöresel yemeklerinin başında gelir. Antakyalılar için kahvaltıların vazgeçilmezleri arasında yer alan ve her ekmek fırınının yanı sıra evlerde de kolaylıkla pişirilebilen "Biberli (katıklı)Ekmek" kentin lahmacunu olarak tüketiliyor.Mutlaka her evde, haftada iki kez yapılır .Belki bir çogunuz tandırın ne oldugunu biliyorsunuzdur,fakat Hatay tandırı biraz farklı.Dogu Anadolu Bölgesinde ki gibi yerin altına degil üstüne yerleştirmişler.Tezgahının yüklekligi insan bounun yarısı kadar oluyor ve o tezgahlarda resimlerdede gördügünüz gibi güzelim ekmekler pişirilir.Biberlisi,sadesi,ıspanaklısı,çökeleklisi tadına gerçekten doyum olmaz tandır ekmeginin. Hatay'a yolunuz düşerse bu tandırda pişen katıklı ekmeklerin mutlaka tadına bakın..Benden söylemesi...

Bugün sizlere Antakyanın meşhur katıklı ekmeğini yaptım.Aslında çok kolay bir yapımı var.Çünkü iç malzemesini evde biz hazırlayabiliyoruz ve pişirim fırınlarına verebiliyoruz.Aslında evdede yapılabiliyor ama ben bugun fırını tercih ettim.



Malzemeler:
4 su bardagı un
1 paket yaş maya
tuz,
toz şeker
yarım çay bardagı zeytinyağı
alabildiği kadar ılık su

İç harcı için
1 kg lor yada çökelek
2 soğan
2 çorba kaşıgı biber salçası
1 çay bardagı zeytinyağı
tuz,
pulbiber
kekik
zahter
reyhan
1 su bardagı susam
kimyon

Hazırlanışı



Karıştırma kabına tüm malzemeleri alıp güzel yumuşak bir hamur yapımız...İç harcı için soğanı incecik kesin..Üzerine tuz ,lor peyniri,biber salçası,pulbiber,susam reyhan,zahter ve taze kekigi(bullamazsanız kuru kekigi) ilave edin.Üzerine zeytinyağı ilave edip iç harcı karıştırın.Ve fırınınıza verıip lahmacun büyüklügünde yaptırın..

19 Kasım 2009 Perşembe

BROWNİ






BROWNİ MALZEMELER:


3 Yumurta


1 Paket sana yağı


1.5 Su bardağı şeker


1.5 Su bardağı un


1.5 Su bardağı süt


3 Çorba kaşığı kakao


1 Paket kabartma tozu


1 Paket vanilya


2Paket bitter çikolata



HAZIRLANIŞI:
Margarini eritin ve ılınması için bir kenara alın.Şekeri ve yumurtayı krema kıvamına gelinceye kadar çırpın.Sütü,sana yağını,bitter çikolatayı(Ben mikrodalgada erittim) ve kakao’yu ekleyip çırpmaya devam. edin.Hazırladığınız karışımdan bir su bardağı ayırın.Kabartma tozu,vanilyayı,bitter çikolatayı(küçük küçük parçalara ayırınız) ve unu karışıma karıştırın, iyice çırpın.Kek kalıbınızı margarin ile yağlayın.Yağlamış olduğunuz kalıba, kek karışımını dökün ve önceden ısıtılmış fırında 180 derecede pişirin.Kek fırından çıkınca kare kare kesin.Bardağa ayırdığınız karışımı kekin üzerine dökün.Ve istediginiz şekilde süsleyin.
AFİYET OLSUN...

DOMATES YAHNİSİ


Domatesin en bol olduğu yaz aylarında en sık pişirdigim yemeklerden biridir. Tahmin ettiginiz gibi tam bir yaz yemegi. En sevdigim yemek desem inanın yanlış olmaz. Çocuklarımda aynı benim gibi, çok sevdigi için neredeyse haftada bir gün domates yahnisini yaparım. Çevremde de şimdiye kadar domates yahnisini yapana pek rastlamadım. Geçen gün internette acaba farklı bir tarifi var mı diye araştırırken çok enteresan bilgilere ulaştım. Şimdi bu bilgileri sizinle paylaşmak istiyorum.
Hani hep deriz ya; “Bizim kültürümüz bir mozaik kültürüdür ve bu kültürün temeli ne dine ne ırka dayanır” diye. İşte bunun bir kanıtıdır, bundan beş yüz yıla yakın süre önce İspanya’da engizisyondan kaçan Museviler, kendi memleketlerindeki dini baskıdan usanan İspanyol Musevileri, Osmanlı’nın o meşhur hoşgörüsünden yararlanarak bu topraklara gelmişlerdir. Musevilerin bu topraklarda yaşamasından mutfağımız da payını almış ve Türk mutfağının şimdiki zenginliğine erişmesinde Sefarad ve Aşkenaz mutfağının da katkısı olmuştur. Musevilerin zengin mutfağının temeli ise çekilen sıkıntılara ve bu sıkıntılar karşısında yaratıcılığını kullanmış olan Musevi kadınına dayanır.
Bu sıkıntılı günler, beraberinde yokluğu ve yiyecek sıkıntısını getirdiğinden, becerikli Musevi kadınları hiçbir malzemeyi ziyan etmemişlerdir. Kabağın kabuğunu bile yemeklerine bir şekilde eklemeyi başarmışlar, göçün ve savaşın ortasında açlıkla bu yolla başa çıkmışlardır. Yahnileriyle ünlü Sefarad mutfağının en ünlü yahnilerinden biri olan “armi de tomat”, kısaca domates yahnisi olarak tanımlayabileceğimiz bu yahniyi mutfaklarımıza museviler kazandırmışlar.
Domates yahnisi malzemeleri
1 kilo olgun, yemeklik domates
200 gram kuzu kıyma
2 adet sivri biber
2 adet soğan
Sıvı yağ
Tuz
Karabiber
Pul biber
Domates yahnisi tarifi:
Domateslerin kabuklarını soyarak iri iri, soğanları küp küp, biberleri ise halka halka dograyın. Kıyma ve soganları iyice kavurduktan sonra, domates ve biberleri de ekleyin. Domatesler suyunu tamamen çekene kadar pişirin. Sıcak sıcak servis yapın
AFİYET OLSUN...

17 Kasım 2009 Salı

ZEYTİNYAGLI KABAK VE PATLICAN DOLMASI




Dolma malzemeleri
20 adet kabak ve patlıcan
20 adet tepeleme yemek kaşıgı dolmalık pirinç,
4 adet domates
2 adet soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı biber salçası
1 bağ doğranmış maydanoz
1 bağ dogranmış nane
Tuz
Karabiber
Dolma tarifi
Kabak ve patlıcanlarımızı oyalım.Daha sonra onları tuzlu suyun içine bırakalım.Pirinçleri yıkayıp içine tüm malzemelerimizi ve son olarakda yagımızı koyup hepsini karıştıralım.İçimizi, kabak ve patlıcanların içine bir kaşık yardımıyla koyalım.Tencereye sıralı bir şekilde dizerek, üstünü kapatacak şekilde su koyalım. Orta harlı ateşte pişirelim. Üstüne, istege baglı olarak limon sıkıp yada yogurt ile servis yapalım.


AFİYET OLSUN...

SARIMSAKLI KÖFTE







SARIMSAKLI KÖFTE
Bu köftenin Türkiye’nin hemen her yerinde farklı, birçok ismi var. Benim bildiklerim; “Fellah Köftesi”, “Kürt Köftesi”, “Çingene Köftesi”, ”Sarımsaklı Köfte” ve “Zeyitli Köfte”. Farklı yörelerde daha başka isimlerle de anılıyor olabilir. “Zeyitli” kelimesi Mersin taraflarında “zeytinyağlı” anlamında kullanılıyor. Bulgurun alabilecegi, en lezzetli tatlardan biridir. Maalesef ki yapımı biraz sabır ve zaman isteyen, yemesi de bir o kadar lezzetli olan yöresel bir yemek çeşididir.
Sarımsaklı köfte malzemeleri
4 su bardağı ince bulgur
2 su bardağı un
1 su bardağı irmik
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı karabiber
Tuz
Sosu için
1 çay bardağı sıvı yağ
2-3 yemek kaşığı biber salçası
6-7 diş sarımsak
Pul biber
Maydanoz
Sarımsaklı köfte tarifi
Malzemenin tamamı çukur bir kapta göz kararı ılık su ile yoğrulur. Katı bir hamur kıvamına getirilir. Elimiz sürekli ıslatılarak fındık büyüklüğünde parçalar alınıp,ortasına bastırılarak şekil verilir . Unlanmış tepsiye dizilir. Hepsi hazırlanınca kaynar suda yarım saat pişirilirSüzülerek çıkarılan köfteler sosun içine alınır.Sosun içindeN servis tabağına çıkarılır. Maydanoz ince ince doğranıp bolca üzerine serpilir.
AFİYET OLSUN...

14 Kasım 2009 Cumartesi




















MOZAİK PASTA

Mozaik pasta evimizde, ogullarımın çok sevdigi bir lezzettir. Buzdolabında mozaik pastamız her zaman bulunur. Ben mozaik pastayı klasik görünüşlü yapmıyorum. Aynı bir yaş pasta görünümünde olması için, kek kalıbına koyup donduruyorum, daha sonra servis tabagına alıp üzerini krem şanti ve damla çikolata ile süslüyorum.
MALZEMELER:
2 paket pötibör bisküvi
2 paket kakaolu yada vanilyalı puding
2 paket kakaolu krem şanti
4 su bardağı süt

TARİFİ:
Bir paket kakaolu pudingi 3 su bardağı sütle pişirin ve ılımaya bırakın. Şekilli kek kalıbının içine biraz ılınmış pudingten dökün. Kek kalıbının alt kısmına bisküvileri yarım yarım kırarak yerleştirmeye başlayın, üzerine puding dökün. Tekrar kırılmış bisküvi ve üzerini pudingle kaplayın. Kek kalıbının alt kısmı dolduktan sonra bisküvileri kırmadan dikine,alt zemindeki bisküvilerden destek alarak sıralayın..bisküvilerin arasındaki boşluklara puding doldurmaya devam edin.Bu şekilde yukarıya kadar aynı işlemleri yapın. 2 saat buzlukta dinlendikten sonra ,güzel bir servis tabagına kalıbı ters çevirin (Mozaik pastamızın kalıptan kolay çıkmasını istiyorsanız, yapmaya başlamadan içini alimünyum folyo ile kaplayabilirsiniz). 1 paket kakaolu krem şantiyi 1 bardak soğuk sütle koyulaşana kadar çırpıp koyulasması için biraz buzdolabında bekletin. Son olarak mozaik pastamızın üzerini krem şanti ile kaplayın. Damla çikolata ile süslemenizi yapın.
Afiyet Olsun.

10 Kasım 2009 Salı

FIRINDA KÖFTELİ PATATES







FIRINDA KÖFTELİ PATATES
Malzemele
r:

4 adet patates,

2 adet domates,

2 adet yeşil biber,

1 adet sogan,

Köfte için:

300 gr. kıyma,

1 soğan,

1 diş sarımsak,

kurutulmuş ekmek,

1 tutam maydanoz,

1 yumurta

tuz,

karabiber,

kimyon,

Kekik.

Sosu için:

1 yemek kaşıgı salça,

1 su bardagı su,

Tuz,

Karabiber,

Zeytinyağı.
Yapılışı:
Köftesi için karıştırma kabına kıyma, rendelenmiş soğan, sarımsak, kıyılmış maydonoz, yumurta, kurutulmuş ekmek, tuz, karabiber ve kimyonu ilave ederek köfteyi yoğurun.Yuvarlak, yassı köfteler hazırlayın. Patatesi ince olarak halka halka kesin. Hafif yağlanmış borcama sırayla patatesleri, köfteleri, domates sogan ve biber dilimlerini yerleştirin. Sosu hazırlamak için, bir kasede salça, zeytinyağ, tuz, karabiber ve suyu çırpıp üzerine gezdirin. Önceden (170-180 C) ısınmış fırında 1 saat kadar pişirin.

AFİYET OLSUN...


PATATES KROKET:


Malzemeler:

5-6 adet Patates,


200 gr. Rendelenmiş Kaşar,


Mutlaka mısır nişastası kullanın 4-5 kaşık Mısır NişastasI (un kullanırsanız) çok yağ çekeceğinden çok hoş olmayabiliyor kızarırken


Galeta unu (bayat ekmekleri robotta Çekerek yada bir merdanenin yardımı ile un hailine getirin böylece ekmek sarfiyatınıda önlemiş olursunuz.Bu işlemi önceden yapıp kavanozda saklayın, gerektikçe kullanırsınız.)


3 Yumurta,


Kızartmak için sıvı yağ,


Tuz,


Karabiber.


Yapılışı:


Soyuyoruz ve Püre yapıyoruz.Üzerine rendelenmiş kaşar rendesi, tuz, karabiber ve 3 Yumurtayı kırıp karıştırıyoruz Patetesleri haşlayıp. Içine azar azar mısır nişastasını ekleyip yoğuruyoruz, kurabiye hamuru gibi ele çok yapışmayan hamur olmasına dikkat ediyoruz. (Duruma göre biraz daha mısır nişastası ekleyebilirsiniz) Bir çay tabağına parmaklarımızı yağlamak için çok az yağ koyuyoruz.Hazırladığımız hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp istedigimiz şekli veriyoruz .. Galeta ununa bulayıp orta hararetli ateşte kızartıyoruz.Ateş çok harlı olursa dışı kıazrmış içi çiğ kalır.Kısık ateşte ise yağ çekiyor.
Afiyet olsun ...

9 Kasım 2009 Pazartesi

SAÇAKLI (SAKALLI)POĞAÇA


MALZEMELER:

HAMURU İÇİN:

1 su bardağı sıcak su(kaynar olmayacak)

1 su bardağı ılık süt

1 bardak sıvıyağ

İnstant Kuru Maya

1 tatlı kaşıgı Tuz

1 tatlı kaşık toz şeker

Alabildigi kadar Un


İÇİ İÇİN:

Beyaz peynir

Maydanoz


ÜSTÜ İÇİN:

Yumurta sarısı(beyazı ziyan olmasın derseniz hamura ekleyebilirsiniz)

Susam


YAPILIŞI:
Tüm hamur malzemeleri karıştırılıp kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlayın. Sıcak bir ortamda iki katına çıkana kadar mayalandırın. Mayalanan hamurdan küçük bezeler koparılıp yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye yuvarlayarak koyun. Üstlerine yumurtsarısı sürüp susam serpin. Önceden 200 dereceye ısıtılımış fırında kabarıp kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarıp ılımasını bekleyin çünkü kesilmeyecek kadar yumuşak puf puf bir hamur oluyor. Daha sonra ortadan ikiye doğru ama tam ayırmadan kesin. İçine beyaz peyniri ve maydanozları dışarı taşırarak doldurun.Sıcak sıcak servis yapın.Afiyet olsun.....
Cemile Okşar

1 Kasım 2009 Pazar

PEYNİRLİ KÜNEFE



MERHABALAR ARKADAŞLAR,
Antakya lezzetlerine daha sonra devem etmeyı düşünürken,bir aydır Antakyada olan kayınbabam ve kayınvaldem dün Antakyadan döndü.Ne zaman Antakyaya gitseler mutlaka dönüşlerinde ,künefe malzemeleriyle dönerler.Büyük oglum Onurun tek yedıgi tatlı künefe oldugu için o gün bayram eder.Tabi ilk evlendigimiz zamanlarda ,künefe hakkında hiçbirşey bilmiyordum.Künefeyi,Münire abla (eşimin ablası) her Mersine gelişinde kendisi yapardı.Artık bende neredeyse onu aratmayacak kadar güzel künefe yapabiliyorum.Gerçekten çok müthiş bir lezzet;ben bu lezzete hayır diyen , sevmeyen birine daha rastlamadım.Şimdi size Antakyaya özgü meşhur peynirli künefenin tarifini anlatacagım.

PEYNİRLİ KÜNEFE
Malzemeler(6 kişilik)500 gr künefelik tuzsuz peyaz peynir
500 gr künefe
250 gr tereyagı
1 kilo şeker
Yapılışı:Kadayıflarımız elle parçalanır. Künefe kadayıfımız kadar peynirimizin olmasına özen göstermeliyiz. Peynirin suyunu bırakması için küçük parçalara ayırarak avucumuzun içinde sıkıyoruz. Bunu peynir suyunu bırakana kadar iki üç kez tekrarlıyoruz ve daha sonra peyniri dinlenmeye bırakıyoruz. İnce kenarlı 60 cm çapında bir tepside künefenin ortası açılıp tereyağı konulur. yağ künefeye yedirilip,her tarafına tereyagı yayılacak şekilde elimizle yogururuz.Hazırladıgımız kadayıfı ikiye ayırıyoruz;yarısını bir yere ayırıyoruz Ayrılan künefenin yarısını tepsinin tabanına biraz tereyağı sürüp yarım cm. incelikte yayıp sıkıca bastırıyoruz,güzelce döşüyoruz.. sıktığımız peyniri bu tabakanın üzerine eşit oranda,kenarlara taşmayacak ,tamamını kapatacak şekilde yayıyoruz. Künefenin diğer yarısı peynirin üstünü kapatacak şekilde yarım cm incelikte, düzgün bir biçimde sıkıştırılarak yayılır. Orta hararetteki ateşin üstünde hafif hafif döndürülerek altı pembeleşinceye kadar kızartılır. Ayrı yağlanmış bir tepsiye alt üst edilir. Diğer tarafı da kızartılıp pembeleşinceye kadar kızartılır. Üzerine hazırlanan şurup dökülür.Sıcak sıcak servis yapılır.İyi künefenin özelliklerinden biri çatalı vurduğumuz zaman 10-15cm sünmesi lazım. Künefeye isteğe göre üzerine fıstık kaymak ilave edilir. Hatay’ın geleneksel peynirli künefesi sade olarak yenir. Afiyet olsun

ŞURUBUN HAZIRLANIŞI:
1 kilo şekerin üzerini tamamen kapatacak şekilde su döküyoruz. Bunu eriyinceye kadar ateşin üzerinde kaynatıyoruz. Daha sonra içine birkaç damla limon suyu damlatıyoruz. Şıra halindeki şurubumuzu soğumaya bırakıyoruz. Önemli olan sıcak künefemizin üzerine soğuk şıranın dökülmesidir.Eğer ikisi de sıcak olursa künefemiz istenilen kıtırlıkta olmaz hamurlaşır. Üzerine soğuk şıra döktüğümüz künefemizi bekletmeden sıcağı sıcağına yememiz gerekir.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...