30 Mart 2010 Salı

MEYHANE PİLAVI


MALZEMELER:
1 su bardağı pilavlık bulgur
1 orta boy soğan
2 orta boy domates
2 adet sivribiber
2 kaşık tereyag
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 su  bardak et  yada tavuk suyu
YAPILIŞI:
Tereyagımızı,  pilav tenceresine alıp kızdırın. Yemeklik doğradığınız soğanı içine alıp kavurmaya başlayın. Pembeleşmesine yakın, tohumlarını temizleyip halka halka doğradığınız sivribiberleri de ilave ederek kavurmaya devam edin. Küp küp dogradıgımız  domatesleri ve salçayıda (eğer domatesleriniz yeteri kadar renk verdiyse gerek yok) ilave edin. Hazırladığınız sos kaynamaya başlayıp suyunu çekince bulgurumuzu içine atıp sosla özleşene kadar karıştırın. 2  bardak tavuk yada et suyumuzu ilave edin, kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte bulgurlar suyunu çekene kadar pişirin. Fakat meyhane pilavının özelliği biraz sulu kalmasıdır. Su kıvamına dikkat edin çünkü ocağın altını kapattıktan sonrada bulgur biraz daha suyunu çeker.Servıs tabagına alıp servıs yapabılırsınız.
Afıyet olsun..

29 Mart 2010 Pazartesi

DESTEKLERİNİZLE 1.CİYİM:)))


Leziz tarifler yarısmasında, tarıfimi begenıp degerlı desteklerını esırgemeyerek 1. cı olmamda katkısı olan tüm dostlarıma ve arkadaşlarıma müteşekkirim.
Sevgı ve saygılarımla.
Cemile Okşar

25 Mart 2010 Perşembe

FACEBOOKTAKİ YARIŞMAM:

SEVGİLİ DOSTLARIM, ARKADASLARIM SİZDEN BİR RİCAM OLACAK?
Çigköfte tarifim ile leziz tariflerde bir yarışmaya katılıyorum. Sizden ricam asagıda vereceğim linkte begen linkini tıklayıp beni değerlendirmeniz
http://www.facebook.com/CemileceLezzetler#!/photo.php?pid=169426&id=100000526082952
Şimdiden tüm  arkadaşlarıma ve dostlarıma teşekkürü bir borç bilirim.
Sevgi ve Saygılarımla.
Cemile Okşar

24 Mart 2010 Çarşamba

BABAGANNUŞ


Merhaba sevgili lezzetsever dostlar, arkadaşlar;
Yine uzun bir aradan sonra karsınızdayım. Günler öyle hızlı gecıyorkı, ınanın artık hızına yetısemıyorum. Çalısan hanımların halinı cok daha ıyı anlamaya basladım. Hayat,  ne yazıkki bır koşuşturmacadır devam ediyor. Şimdi hemen bugünkü tarifime geçmek istiyorum. Bu resimde gördügünüz  bana gelen bir siparıs ıcın yapıp teslım ettıgım babagannuşum.
Tüm yemeklerin yanında misafirlerinize sunabileceğiniz bir mezedir babagannuş. Hazırlaması  ve sunumu da oldukça pratik olan babagannuşu hazırlamak sadece yarım saatinizi alacak.
Malzemeler:
3 büyük patlıcan, közlenmiş
3 çorba kaşığı zeytinyağ
2 çorba kaşığı tahin
3 çorba kaşığı süzme yoğurt
1 diş sarımsak, ezilmiş
1 limon suyu
Tuz
Hazırlanışı:
Közlenmiş patlıcanlar soyulur,  çatalla ezilir. Diğer bütün malzemeler ile birlikte karıştırılır. Servis tabağına alınıp , üzerini istediginiz gibi süsleyerek servis yapılır.
Afiyet olsun..

17 Mart 2010 Çarşamba

HUMUS

Sevgili lezzetseverler;
Başıma gelen talıhsızlıgı yazdıgımdan berı o kadar çok mesaj aldım ki , inanın bu benı cok onurlandırdı. Beni şahsen tanıyan tanımayan ne kadar çok sevenım oldugunu anlamamada yardımcı oldu. Derler ya dostlar zor gunde bellı olur dıye. Aynen de bu sekılde oldu. Yazılarımı Facebook'ta ekledıgım zamanlarda bu kadar cok begenılıp yorum almazken o yazıyı eklemedmle bırlıkte, hep gecmıs olsun dilek ve mesajları yagdı. Buradan lezzetlerımı takıp eden tüm dost ve arkadaslarıma bırkez daha tesekkurlerımı sunmak ıstıyorum.
Tüm dost ve arkadaslarıma saygı ve sevgılerımle..
Gelelım bugunkü tarifimize;
Hummus olarak da yazılıp okunur. Hummus Arapça nohut anlamına gelmektedir. Humus, meze sofralarının vazgeçilmezi olup Ortadogu mezesidir. Haşlanıp öğütülen nohutun içerisine yeterince tahin, limon suyu ve tuz ilave edilerek iyice karıştırılır. İsteğe göre içine dövülmüş sarmısak ta eklenir. Üzerine ; domates,turşu, maydanoz, kimyon, tozbiber, siyah zeytin ve sıvı yağ ilave edilerek de servis yapılabilir.
İçindekiler :
nohut, tahin, limon suyu, sarımsak,zeytinyag, kimyon ve tuz
Ürünlerimiz, sipariş üzerine taze olarak hazırlanmaktadır.
Sipariş vermek için :
Gazi Mahallesi 1321 Sokak Barbaros Apartmanı No:7/D YENİŞEHİR / MERSİN
0324 326 97 25
Adres ve telefondan iletişime gecebilirsiniz.

16 Mart 2010 Salı

MUAMMARA

Sevgili arkadaşlarım, dostlarım;
Size bahsetttigim tiramusu butık pasta ile dün itibari ile calışmaya baslamıs bulunmaktayım. Dün sabah oraya götürmek ıcın 10 çeşit meze yaptım. Fakat süslemelerını yaparken basıma bir talihsizlik geldi ve robotun bıcagına 3 parmagımı kaptırdım. Buna;  talihsızlık mı dıyeyım, dikkatsızlıkmı, yoksa ılk gunun heyecanımı inanın ben tam anlayamadım:)). O acı ile hemen saglık ocagına gıttım.Ve pansuman yaptırdım.Şu an ne yazıkkı 3 parmagımı kullanamıyorum. Umarım en yakın zamanda gecer ve hemen mutfaga dönebılrıım.
Gülçin'le  ilerleyen aylarda bir  catering şirketi kurmayı dusunuyoruz. Umarım hesey yolunda gıder ve cok guzel başarılara imza atabiliriz. Gülçinle aldıgımız ortak bir karardan dolayı artık tariflerımı içerik itibari ve resımlerı ıle yayınlayacagım.
Türk mutfağına Arap kültüründen gelen  ve acı sevenler için vazgecılmaz soğuk meze çeşidi olan  Muammara, sofralarda humusla birlikte en çok tercih edilen  ve sevilen bir lezzettir. Kahvaltılarda , etli yemeklerde  ve özellikle mangal yemeklerinde tercih edilir.
İçindekiler :
Acı biber salçası, ceviz, galeta unu, kimyon, sogan, zeytinyag
Ürünlerimiz sipariş üzerine taze olarak hazırlanmaktadır.
Sipariş vermek için
tiramisubutikpasta.com
Gazi Mahallesi 1321 Sokak Barbaros Apartmanı No:7/D YENİŞEHİR / MERSİN
0324 326 97 25
Adres ve telefondan iletişime gecebilirsiniz.

13 Mart 2010 Cumartesi

KARİDES SALATASI..

Sevgili lezzetsever arkadaşlarım, dostlarım;
Mutlu bir hafta sonu geçirmenız dıleklerımle sözlerıme baslamak istiyorum. Sizlerle ne kadar çok şey paylaşırsam o kadar mutlu oluyorum. Deniz ürünleri aşığı olan eşim ve çocuklarım için haftada bir balık  ve mutlakada yanınada   karides salatasını yaparım.  Bu salatayı yemeklerın yanında tüketebileceğiniz gibi rakı mezeside yapabilirsiniz:))
Karidesleri haşladıktan sonra ayıklayarak uzun süre derin dondurucuda saklayabilir ve çeşitli lezzetlerde kullanabilirsiniz.
Geçelim karides salatamızın tarifine…
Malzemeler:
1/2 kg karides
1 adet limon,
Tuz
Arzuya göre pul biber.
Yapılışı:
Karidesleri sudan geçirin, üzerini geçecek kadar su koyarak yaklaşık 20 dk haşlayın.
Salata için karideslerin üzerine zeytinyağını, yarım limon suyunu, tuzu ve arzunuza görede acı pul biberınızı ekleyin. İyice karıştırın ve servis yapın.
Afiyet olsun..












11 Mart 2010 Perşembe

RADİKA (HİNDİBA) SALATASI..

Sevgili lezzetsever arkadaşlarım,
Blogum bana yıne cok guzel bır sans getırdı. Akşam facebook da tanıstıgım bır arkadas beni ınanılmaz mutlu ettım. Gercekten sankı bır mucize gercek oldu. Ben bu siteyı kurdugum gunden berı butık pastacılık ıle ılgılı tek bır malzeme, kurs bulamazken , yanı gökte ararken bir anda yanımda buluverdım. Gülçin hanım, kendısi 2002 yılından bu yana bu konuda cok guzel calısmaları olan butık pasta ısletmesının sahıbesi. Bana dun övgulerını ,begenılerını bıldırıken bır anda ıkımızde Mersınde oldugumuzu farkettık.Ve bendekı sevıncı tahmın edemezsınız. 38 yıldır Mersınde dogmus, yasamıs, bırı olarak  Butık Pastacılıgın var oldugunu duymam, ınanın benı cok ama cok sasırtttı.Ve aynı zamandada çok  mutlu ettı. Benı asıl mutlu eden olay ıse Gülçin hanımın birlikte çalısmak ıcın bana  iş ve ortaklık teklif etmesıydı. Bugun gıdıp kendısı ıle tanısma fırsatına naıl oldum.Ve ne mutevazı ne seker bır hanımefendı ıle karsılastım tahmın edemezsınız. Umarım yakında çok guzel projelere ımza atabılırız. Sizlere Gülçin hanımın web sayfasının linkını verecegım. Ne muhtesem ve sanatsal lezzetler yaptıgını merak eden arkadaslar inceleyebilirler.
http://www.tiramisubutikpasta.com/
Şimdı tarıfıme gecmek ıstıyorum.
Hindiba , Frenk Salatası, Acı marol, Radika ya da Endiv olarak da bilinen birçok adı vardır. Geniş yaprakları ve  açık mavi renkli çiçekleri vardir. Türkiye’de daha çok yabani hindibanın yaprakları ilkbaharda toplanarak şifalı ot, salata ve sıcak yemek olarak da tüketilır.  Yapraklarından salata olarak yararlanıldığı gibi sıcak yemek de yapılır. Daha çok doğada yetişen her ottan yemek yapmalarıyla tanınan Girit’li Türkler’in etkisi Tire mutfağında fazlasıyla yararlanılır.
Hindiba, içerdiği yüksek orandaki demir vb. maddelerle kansızlığı önler, yüksek oranlı lifiyle pekliğe iyi gelir: Bu etkilerinden yararlanmak için hindibanın, diyete katılıp bolca yenilmesi önerilir. Hindiba, bedeni güçlendirici bir toniktir. İştahı açar. İdrar söktürücüdür.
Radikayı haftasonu gittiğimiz piknik alanından topladım. Çeşit çeşit otlar vardı, ama benim gözüm radikadan baska bır otu görmedi. Ege Bölgesine özgü bir ot olduğu için belki herkes bulamaz. Bulabilenler kaçırmasın.  Küçüklügümden berı onun ustune bitki tanımam.Ve onda buldugum o muhtesem tadı, lezzeti  hıcbır bıtkıde bulamam.
Malzemeler:
Yarım kg.radika(hindiba)
2 ç.k.sızma z.yağı
1 limon
Tuz
Arzunuza göre sarımsak
Yapılışı:
Radikayı temizlemek çok basit. Köklerini kesmek yeterli. Derin bir tencerede suyu kaynatıyorsunuz. Su kaynayınca ,  isteğiniz miktarda tuzu tencereye atıyorsunuz. Kökleri kesilmiş ve yıkanmış radikayı da suya atıyorsunuz. Yumuşayıncaya kadar kaynatıyorsunuz. Zeytinyağ ve limonu radikayla karıştırıp, soğuyunca servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun...

8 Mart 2010 Pazartesi

DOSTLUK ÜZERİNE BİLDİRİM ÖDÜLÜM.

Sevgili Lezzetsever arkadaşlarım, dostlarım;
Güzel bir hafta geçirmeniz dilklerimle sözlerime başlamak istiyorum.Sevgili  ""Lezzet Günlügüm" adlı blog yazarı arkadaşım beni  dostlarından biri olarak kabul etmiş. Bana bu kiymetli odulu layik gormus. Kendisine teşekkür ediyor ve kucak dolusu sevgilerimi sunuyor. Beni nasıl onure etti, bilemezsiniz. Birbirimizin yüzünü karı karşıya gelip hiç görmememize ragmen ,içindeki bu sıcacık duyguları öyle derinden hissediyorum ki,bu blogu kurdugum her gecen gün ne kadar iyi birsey yaptıgımı ve çok dogru bir yerlere dogru yürüdügümü anlıyorum.Yüregim,bir kuş gibi çırpınıyor.Tanıstıgım bu eşsiz insanlarla olmak, beni tarıfı anlatılmaz bir mutluluga sürüklüyor. .Sanal alem deriz ama inanın gercek hayatta böyle bir duyguyu yasamadım ben, aslında yasadım ama gerçek olmadıgını bir süre sonra anladıgım için yaşamamış farzediyorum.
Sizlere, dostluk kavramı hakkında neler dusundugumu kısaca anlatmak ıstıyorum. Herkesın deger yargıları vardır. Herkes keni duygu penceresınden bakar ve bir dost tanımı çizer.
Bence dost; sevgidir, paylaşmaktır, çok çok inanmak ve güvenmektir. Bazen başını kucagına koydugun, aglamak istedigin bir tanıdık limandır. Bazen körü körüne inandıgın, çaresizliginde tutugun güçlü bir el yada gücünü verdigin karşılıksız paylaştıgın sırdır. Kısacası hayata tutunmanın adıdır dostluk...
İnsan oldugumuz için ne yazıkkı bozulmayan dostluklar yok gibidir. Yıkıcı yanımızın birgün illede bir yanlışı olabilmektedır. Ve ben ne zaman yüzünü bir dostun yüzünde gördüysem, birine ısındıysam sonunda ne yazıktır ki, hep acı çekmişimdir.Ne yazıkkı etrafımdakı her dost görünen kişinin bir maskesi var.Oysa Aşık Veysel ne güzel dizelemiş ve bana göre daha manidar bir yorum yazılamamıstır. "Karnın yardım kazma ile bel ile, tırmaladım....el iken , yine karşıladı beni gül ilen, benim sadık yarım kara topraktır" derken yar.dosttur; dostun özelligi işte böyle bir şeydir.
Dostun cinsiyetide pek önemli degildir. Asıl önemli olan yürektir, inanmaktır. Dostun teni dosta haramdır. Tutulan el dostun elidir, et ve kemik degildir. Dostluk bireysel bir ihtiyaçtır.
Dostluklarınızın kalıcı ve sonsuz olması dileklerimle.
SEVGİ VE SAYGILARIMLA...

5 Mart 2010 Cuma

ETLİ, KURU BİBER DOLMASI..


Herkese güzel ve mutlu bir hafta sonu dileklerimle sözlerime başlamak istiyorum. Çocuklarımın  çok sevdiği yemeklerden biri dolmadır. Kuru dolma yapmak  benim için  çok pratik olduğundan bizde sık sık pişer. Asma yapraklarını da genellkle mevsiminde toplayıp olduğu gibi derin dondurucuya yerleştiriyorum. Dondurucudan çıkarıp kaynar suda 3-4 dakika haşlayınca yeni toplanmış yaprakla, sarma yapmaktan hiçbir farkı kalmıyor. Sizde bu yöntenmı denersenız bana hak vereceksınız.
MALZEMELER:
1 kg kurutulmuş biber
20-25 adet asma yaprağı
250 gr orta yağlı kıyma
2 su bardağı pirinç
1 büyük soğan
5 diş sarmısak
1 yemek kaşığı acı biber salçası
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşıgı nar ekşisi
nane
karabiber
tuz
kimyon
YAPILIŞI
Derin bir tencereye su konur içine kurutulmuş biberler atılır. Haşlanması saglanır. Kıyma derin bir kaba konur. Soğanlar yemeklik şekilde doğranır. Sarmısaklar rendelenir. Diğer tüm mazlemeler ilave edilerek iç hazırlanır ve iyice yoğrulur.
Kaynamış biberlerin suyu süzülür. İç malzemeden bir miktar içine konur. Çok fazla doldurulmaz. Doldurulan patlıcanlar elle yassılaştırılır. Biberlerin ağız kısımları tencerenin kenarına gelecek şekilde diziniz.  Muhtemelen bir su bardağı kadar iç artacaktır. Artan içi asma yapraklarına sararak dolmaların üstüne yerleştirin. Tüm doldurma işlemi bittikten sonra tencereye biberlerin ve sarmaların  üzerine çıkacak kadar su konur ve yaklaşık 30 dk pişirilir. Suyunu çekebilir. Tekrar su ilave ederek pişirmeye devam edilir.
Küçük bir tavaya sıvıyağı koyup 1 tatlı kaşığı biber salçasını, karabiber tuz ve kimyonla 2-3 dakika pişirin. Üzerine kuru nane , nar ekşisi ve ince kıyılmış sarımsağı ekleyin 1-2 dakika kadar kavurup bir çaybardağı su ekleyip  bu sosla orta ateşte 10 dakika daha pişirin. Ocaktan alıp servis yapınız.
Afiyet olsun!





SÜBYE GÜVEÇ

Hayırlı cumalar ..
Lezzetsever sevgili arkadaşlarım, dostlarım,
Uzun bir aradan sonra sizlerle buluşmak çok güzel. Uzun dedim Çünkü, bu 5 gün bana öyle uzun geldıkı.  Her gün mutlaka bir tarif gırdıgım ıcın, bu süre içinde benı merak eden arkadaşlarım oldu. Özellikle siteme girmedıgım ıcın benı çok merak eden, bana sık sık mesaj gönderen Filiz Arkadaşıma ve Gürbüz Ustama buradan bir kez daha tesekkur etmek istiyorum.
Sizlerden ayrı kaldıgım süre icinde bazı sıkıntılarım, sorunlarım oldu. Bu sıkıntıları henuz üstuımden atamasamda siteme,  bloguma dönüp sizlere yeniden yazmak İnanın çok güzel. Sizlere yazmaya o kadar çok alışmısımkı İnanın icimde bu 5 gun boyunca hep birşehyler eksıkti. İzlediğim arkadaslarımı ziyaret edemedıgım, yorum yazamadıgım için Lütfen beni hos görün. Bir daha, gecırdıgım bu zor, sıkıntılı günlerin kimsenin basına gelmemesı dileklerimle tarifime geçiyorum ..
Öncelıkle sübyeyi duymayan arkadaslarım ıcın sübye hakkında kısa bır bilgi vermek istıyorum. Bu bılgılerın hepsını kaptan olan babamdan ögrendım.
Bir adı da mürekkep balığıdır. Kalamar, sübye ve ahtapot aynı familyadan deniz ürünleridir. Rengi kirli sarı, siyah şertleri ile, kahverengine çalar. Şeritler veya halkalar halinde kesilerek mercan, çipura karagöz gibi balıkların avında kullanılır. Eti sert olduğundan iğneden kolay çıkmaz ve balıklar  kolaylıkla tutulur.
Kalamar ve sübye tarzı denız ürünlerini yumusatmak için şu yöntemi deneyebilirsiniz arkadaşlar.
Kalamar veya sübyeyi doğradıktan sonra üstüne yarım çeyrek çay kaşığı karbonat atın ütüne yarım limon sıkın sonra üstüne maden suyunu dökün öyle bir gün  dolapta bekletin yumuşamış olduğunu göreceksiniz.. Derler ya,  denizden babam cıksa yerım dıye bende öyleyım ve eger kı tadına bakmadıysanız mutlaka bır gun tadına bakmanızı , denemenızı tavsiye ederim. Sübye güveç, benım en sevdıgım denız ürünlerınden biridir.
Malzemeler;
10 adet Temizlenmiş Sübye
10 adet Arpacık Soğanı
5 adet yeşil biber
1 adet havuç
10 adet mantar
1 adet soyulmuş domates
3 diş sarımsak
Tuz
karabiber
Kekik
pulbiber
1 / 2 çay bardağı sıvıyag
1 adet soda
yarım limon,
yarım çay kaşıgı karbonat
Yapılışı;
Sübyeler düdüklü tencerede 15 dk 1 şişe soda ile birlikte. haşlanır. 2'şer cm.lik kareler halinde doğranır. Tencerede zeytinyağı ile soğan, havuç, biber (sırası ile) sarımsak sotelenir. Doğranmış mantarlar ve domatesler eklenir. Hepsi birlikte sotelendikten sonra, sübyelerimiz ve baharatlarlarımız eklenir. Gerekirse çok az su ilave edilebilir. Karışım güveçe alınıp 15-20 dk. kadar fırında pişirilir. Deniz ürünleri sevenler için tavsiye edilir ...
Afiyet Olsun ..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...