27 Ekim 2009 Salı

GÜZEL MEMLEKETİM,CANIM MERSİN'İM....




Canım memleketim MERSİN'in adı geçince tantuni,künefe,şalgam,kerebiç,cezerye,mamül,bici bici,limon ve tabiki anacıgım'ın erkenden kalkıp, rahmetli kardeşim ve benım için ,okula gitmeden kahvaltıya hazır ettigi sıkmalar gözümün önünden geçiyor...ardından hüzün ve özlemlerim depreşiyor..
O zamanlar hamuru degil yuvarlak bir biçimde açmak,hamurunu bile yogurmasını bilmezdim.Ama bir denememde beşgen bir sıkma yaptıgımı hatırlıyorum:)Demekki insanın için de yapmak için istek duyması ve işin başına düşmesi gerekiyormuş.İlk evlendıgım aylarda, annemin gelemedigi zamanlarda kendi kendime denemeler yapıp üçgen,dörtgen.beşgen olarak göze hitap edemesemde damaga hitap edebiliyordum.Sag olsun eşimde sıkma işleminde ,pişmesinde bana yardım ediyordu.Tabi bazende beni kızdırmadan duramazdı,''canım bunun şeklini neye benzetmek istedin,sanki tam beşgen olamamış'' sözleri hala kulagımı çınlatır.Evliligim ,bir yılı doldurmadan ciddi anlamda ustalaşmış ve daire biçiminde açabilir olmuştum.Neyse lafı daha fazla uzatmadan size Mersine özgü olan yörük sıkmasının tarifinden bahsedecegim.


MALZEMELER
Yarım kilo un,
Az biraz sıvıyag,
İstegınıze göre kurutulup ögütülmüş ekmek.(Ekmek fazla oldugu zaman buzdolabına yada fırına koyup kurutuyorum. Robottan gecırıp kavanozlarda saklıyorum.Daha sonra sıkmada yada köfte yaptıgım zamanlar kullanıyorum.Ben sıkmaya mutlaka koyarım,çunku hem yumusak bir hamur elde ediliyor, hemde pişerken sanki içine maya koymusuz gibi ,çok güzel kabarıyor.)
Yarım kilo patates,250 gr peynir yada çökelek(Hangisini isterseniz iç malzemesinde onu kullanabilirsiniz.)
Tuz,
Soğan,
Maydanoz,
Baharat,
Biraz tereyag,
Sıvıyag,


YAPILIŞI

Öncelikle unu, sıvıyagı, tuzu ve kurutulmus ekmeklerimizi biraz su kullanıp yoğurarak hamur haline getirin...
Daha sonra hamurdan küçük parçacıklar kopararak bildiğimiz bazlama ekmeğinden biraz daha geniş ama oldukça ince (dürüm ekmeği) olarak yuvarlak bir şekilde açın. Açtığınız hamurları varsa sac’da yoksa teflon tavada her iki yüzeyi pişecek şekilde pişirin. Ekmeği hazırladıktan sonra isteğe göre patatesli yada peynirli yapabilirsiniz. Eğer patatesli olacak ise, küçük bir tencereye koydugumuz biraz sıvıyaga haşlanmış patatesi doğrayarak içine bir sogan, tuz, kırmızı biber ekleyerek soteleyebilirsiniz.
Peynirli yada çökelekli olacak ise doğranmış maydanoz ve tuz ekleyerek iç malzemesini hazırlayabilirsiniz. Hazırladığınız karışımlardan sıcak ekmeğe biraz tereyagı sürdükten sonra, uç kısmına 2 çorba kaşığı koyarak ekmeğinizi dürüm şeklinde sarın, burada dikkat edilecek nokta ekmeğinizi sararken avuç içinizle sıkarak sarılmasıdır. Dürüm haline gelen sıkmamız servise hazırdır. Kışın sıcak çay ve yazın buz gibi ayranla servis yapabilirsiniz.
AFİYET OLSUN...
CEMİLE OKŞAR

5 yorum:

kalpkurabiye dedi ki...

ablacım ellerine sağlıkk.. çok güzel görünüyor memleketten uzak olmak gerçekten zor:( allah sabırlar versin ne diyelimm ..

CEMİLECE LEZZETLER(CEMİLE OKŞAR) dedi ki...

canım denizcigim,o güzel yorumların için çok teşekkür ederim.memleketim mersin,ve su anda bende mersindeyim. annemlerden uzagım,onlar antalyada.ilgine alakana ne diyecegımı bilmiyorum.sevgiler.

Saglıklımutfak dedi ki...

Cemile hn . Benim babamda kilisli size çok yakınız yani. si zyazdıkça benim küçüklüümde yediğim lezzetler aklıma geliyo
yufka ekmekler,kahkeler,kerebiçler,zahterler. şimdi bunlardan bazılarını buradada bulabiliyorum ama . insanın yöresinde yemesi gibi olmuyor. otadı vermiyor sanki. Ellerinize sağlık. Beni geçmişe götürdü bu görüntü :)

CEMİLECE LEZZETLER(CEMİLE OKŞAR) dedi ki...

Hilal hanım,size katılıyorum.İnsanın memleketindee alıstıgı tatları,memleketinde yemek gercekten daha farklı,daha bir lezzetli oluyor.Sanırım buda havasından, suyundan,insanın memleketinde olma heyecanından kaynaklanıyor.Güzel yorumlarınız ile beni çok mutlu ediyorsunuz.Sevgiler...

Adsız dedi ki...

you can make it through the rain. you stand up once again on my own.


--------------
Universita Degli Studi Di Roma

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...