29 Ekim 2009 Perşembe

ANTAKYA TEPSİ(SİNİ)KEBABI






LEZZETE DOGRU YOLCULUK

16 Yıl önce,eşimin memleketi Antakyaya giderken çok heyecanlanmıstım.Aklımda eşimin köyü,Asi Nehri,Uzun çarşısı,müzesi,peynirli Künefesi,biberli ekmegi,tuzlu yogurdu,çökelek (sürk),nar ekşisi,zahter vardı. Şehrin ortasından geçen, Asi Nehrinin üstündeki köprülerin birinden geçerek önce künefecileri gördük; daha sonra yemek yemek için uzun çarşıya gittik.
Yanyana kasaplar sıralanmıstı. hepsinin girişinde asılı bir koyun vardı.Kasabın birini, gözümüze kestirdik ve içeriye girdik..Antakyanın en meşhur yöresel yemeginden lahmi sini (sini kebabı) siparişi verdik.Kasap önce etleri kemiklerinden ayırdı.Hemen gözümüzün önünde eti çekti;içinede soganı , maydanozu ,sarımsagı ve baharatları koydu. Tepsinin içindeki et, doğru bitişikteki fırına gönderildi, yanında çıtır çıtır lavaş ve köpüklü ayranla geri geldi. Bu yemek bile bana Antakya'ya geldiğime değmiş dedirtti
Zaman yüzünden ogün Antakya’daki her yeri gezemedik. Esasında Antakya anlatılmayı değil, yaşanmayı bekliyor. Antakya sizi bekliyor...
Antakyaya özgü bu geleneksel tadı , dilim döndügünce sizlere anlatmaya çalışacagım


ANTAKYA TEPSİ (SİNİ)KEBABI

Malzemeler:

1 kilo orta yaglı kuzu kıyma,

2 Adet soğan,

1 Demet maydanoz,

3 Diş sarımsak,

3 Adet patates,

2 Adet domates,

4 Adet sivri biber,

1 Çorba kaşığı domates salçası,

Tuz,

Karabiber,

Kimyon,

Hazırlanışı
Kıymayı bir kaba aktarıp, içine rendelenmiş soğanı, kıyılmış maydanozu, dövülmüş sarımsakları, tuz, karabiber ve kimyonu ekleyerek yoğurun.
Fırın tepsisini margarin ile yağlayın.Kıymalı karışımı alıp, yağlanmış tepsimize kenarlarında biraz boşluk bırakarak tepsiye düzgünce yayın.
Patatesleri yuvarlak ince dilimler haline kesin.
Domatesleri yuvarlak ve kalın dilimleyin.
Patates dilimlerinin aralarına yada üzerlerine domates ve biber dilimlerini serpiştirin.Son olarak da üzerine sosu,yani salça ve 1 bardak suyu karıştırarak üzerine gezdirin.Kuzu eti yaglı oldugu için baska yag kullanmaya gerek yoktur.Tepsiyi ısıtılmış fırına koyup pişirin. Fırından alıp, sıcak sıcak servis yapın.

AFİYET OLSUN..

CEMİLE OKŞAR

4 yorum:

Saglıklımutfak dedi ki...

Yine anılarımı depreştirdiniz cemile hn . Sırf yemek için bir kurban bayramı gelmiştim antakya ya. hidro tesisleirnde çatlarcasına yemiştim. Bu tepsi kebabını kilisdede çok yaparlar rahmetli babam süper ötesi yapardı. elelriniz dert görmesin sevgiler

LEZİZCE dedi ki...

Ellerine diline sağlık canım.
Öyle güzel anlatmışsınki memleketimi diyecek söz bulamıyorum.Tepsi kebabı nefisss görünüyor zaten

moksar dedi ki...

ben sırf bu yemegi yemek için antakya ya defalarca gittim,artık antakya dakiler buraya geliyor.ellerine saglık

Şenay dedi ki...

Canım Patatesleri yağda beyaz kalacak şekilde kızartıp koyarsan etin üstüne patatesler kurumuyor lokum gibi oluyor.Birde ben salçalı suyunu hemen koymam eti biraz fırınlarım et çeker sulanır biraz ondan sonra salçalı suyunu koyarım harika olur.Sende dene.Hem öyle ızgara gibi oluyor daha güzel oluyor.İstersen bazıları etin içine az alça katıyor öyle de güzel oluyor.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...