5 Mart 2010 Cuma

ETLİ, KURU BİBER DOLMASI..


Herkese güzel ve mutlu bir hafta sonu dileklerimle sözlerime başlamak istiyorum. Çocuklarımın  çok sevdiği yemeklerden biri dolmadır. Kuru dolma yapmak  benim için  çok pratik olduğundan bizde sık sık pişer. Asma yapraklarını da genellkle mevsiminde toplayıp olduğu gibi derin dondurucuya yerleştiriyorum. Dondurucudan çıkarıp kaynar suda 3-4 dakika haşlayınca yeni toplanmış yaprakla, sarma yapmaktan hiçbir farkı kalmıyor. Sizde bu yöntenmı denersenız bana hak vereceksınız.
MALZEMELER:
1 kg kurutulmuş biber
20-25 adet asma yaprağı
250 gr orta yağlı kıyma
2 su bardağı pirinç
1 büyük soğan
5 diş sarmısak
1 yemek kaşığı acı biber salçası
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşıgı nar ekşisi
nane
karabiber
tuz
kimyon
YAPILIŞI
Derin bir tencereye su konur içine kurutulmuş biberler atılır. Haşlanması saglanır. Kıyma derin bir kaba konur. Soğanlar yemeklik şekilde doğranır. Sarmısaklar rendelenir. Diğer tüm mazlemeler ilave edilerek iç hazırlanır ve iyice yoğrulur.
Kaynamış biberlerin suyu süzülür. İç malzemeden bir miktar içine konur. Çok fazla doldurulmaz. Doldurulan patlıcanlar elle yassılaştırılır. Biberlerin ağız kısımları tencerenin kenarına gelecek şekilde diziniz.  Muhtemelen bir su bardağı kadar iç artacaktır. Artan içi asma yapraklarına sararak dolmaların üstüne yerleştirin. Tüm doldurma işlemi bittikten sonra tencereye biberlerin ve sarmaların  üzerine çıkacak kadar su konur ve yaklaşık 30 dk pişirilir. Suyunu çekebilir. Tekrar su ilave ederek pişirmeye devam edilir.
Küçük bir tavaya sıvıyağı koyup 1 tatlı kaşığı biber salçasını, karabiber tuz ve kimyonla 2-3 dakika pişirin. Üzerine kuru nane , nar ekşisi ve ince kıyılmış sarımsağı ekleyin 1-2 dakika kadar kavurup bir çaybardağı su ekleyip  bu sosla orta ateşte 10 dakika daha pişirin. Ocaktan alıp servis yapınız.
Afiyet olsun!





16 yorum:

BİR Çay İÇİP KALKACAKTIK:) dedi ki...

ellerinize sağlık cemile hanım kuru dolmaya hayır diyemem.
birde ben bu kuru biberleri.5 dk kaynar suda bekletiyorum tavada biraz sıvı yağ biraz salça birazda baharatla biberleri kavuruyorum bir kaç dakika.nefis oluyor kahvaltıda.ayy canım çekti bak şimdi:) sevgiler.

LEZİZCE dedi ki...

Ay canım bugünlerde öyle çok canım çekiyorki anlatamam ama malum acayip sıkı diyetteyim elimden geldikçe pek bişi yemiyorum yaparda dayanamaz çok yerim diye korkuyorum.Şimdi biberi görünce iyice iştahlandım tabi Hataylı olupta acı yememek olurmu nasılda güzeldir o biberler şimdi:(

BİR Çay İÇİP KALKACAKTIK:) dedi ki...

bu arada kurs nasıl gidiyor.

Atike Momini Ziya dedi ki...

cemilecim ellerine sağlık canm,etli kuru dolma Tükyede tanıştığım en güzel tatların başında geliyor..sen de harika yapmışsındır.bir tabağını alsam,ancak keser :) ....
içten sevgi ve selamlar...

Unknown dedi ki...

Cemileciğim ellerin dert görmesin canım harika olur bilirim daha iki gün önce arkadaşımda yemiştim Türkiyeden getirmiş ben çok severim diye hazırlamış canım benim onunda ellerine sağlık cahilliğime ver Cemileciğim ama "sübye" ne merak ettim sevgileeeer:D

ZUHAL dedi ki...

Ellerine sağlık Cemilecim.Kuru dolmalar nefis olmuştur eminim.Benim Antep'li bir öğretmen arkadaşım koruk (Olmamış üzüm)suyu ile pişiriyormuş.Ekşi ekşi çok güzel oluyor.Denmeni öneririm.

NOT:Yazın üzümler toplanıp ,katı meyve sıkacağı ile sıkılıp şişelere dolduruluyor.Üzerine az zeytnyağı konup kapatılıyor.Ayrıca bu su ,salatalardada kullanılıyor.

Bulbulunyeri dedi ki...

Canım,
ellerine sağlık. Görüntü süper.Bayılırım bu tada.
Ben de tencerenin dibinde tereyağını yakıp,salçayı ekliyorum, bir iki çevirdikten sonra dolmaları diziyorum.Öyle de çok lezzetli oluyor.
Sevgiyle kal.

kalpkurabiye dedi ki...

ellerine sağlık ablacımm dolmalar harika görünüyor..

Unknown dedi ki...

Cemilecigim ellerine saglik simdi olsada yesem sizze afiyet olsun.

Mutfak Dili dedi ki...

Cemile hanımcım restoran acında gelelim. Boyle olmuyor. Uzakdan bakıb da ah olsada yesem demekden bir hal oldum. Maşallah. Ellerinize sağlık.

CAHİDE dedi ki...

patlıcanda olsaydı tam olurdu.canım istedi benim yaa:)
Ellerin dert görmesin canım çok iştah açıcı görünüyorlar...

Unknown dedi ki...

Kuru dolmaya kim hayır derki

Unknown dedi ki...

Enfes bir görüntü. Kim hayır der bu dolmaya insanın iştahını kabartıyor. Ellerine sağlık

tufan dedi ki...

Baskılarla kadın ruhu ve bilinci kapalı tutuldukça, hem dünyanın doğası hem de insanlığın doğası zarar görmeye devam ediyor...


Bu dengesizlik, dünyada ruhsuz ve ahlaksız insanların, kötülüğün, karanlığın, nefretin çoğalmasına sebep oluyor...


Dünyayı değiştirmek istiyorsak, kadınlar, kadın gibi, ruhlarını, güzelliklerini, sevgi ve şefkatlerini, yaradanın onlara bahşettiği ve özlerinde taşıdıkları özelliklerini tam anlamıyla yaşamalı, yaşama sunmalı ve yaşamı dengelemelidirler.

Bu hem kadını, hem erkeği, hem de dünyayı tamamlayacak ve doğallığına eriştirecektir...

Kadınlar gününüz kutlu olsun.
Ayrıcada ellerinize sağlık,çok güzel görünüyorlar.

Saygılar sevgiler.

Mutfak Dili dedi ki...

Cemile hanımcım 8 mart kadınlar gününüz kutlu olsunş İnslaah secilen, sevilen, hanimlardan olursunuz. Basarilarinizin devamini dilerim.

angel dedi ki...

kadınlar günün kutlu olsun cnmm...sevgıler

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...