11 Mart 2010 Perşembe

RADİKA (HİNDİBA) SALATASI..

Sevgili lezzetsever arkadaşlarım,
Blogum bana yıne cok guzel bır sans getırdı. Akşam facebook da tanıstıgım bır arkadas beni ınanılmaz mutlu ettım. Gercekten sankı bır mucize gercek oldu. Ben bu siteyı kurdugum gunden berı butık pastacılık ıle ılgılı tek bır malzeme, kurs bulamazken , yanı gökte ararken bir anda yanımda buluverdım. Gülçin hanım, kendısi 2002 yılından bu yana bu konuda cok guzel calısmaları olan butık pasta ısletmesının sahıbesi. Bana dun övgulerını ,begenılerını bıldırıken bır anda ıkımızde Mersınde oldugumuzu farkettık.Ve bendekı sevıncı tahmın edemezsınız. 38 yıldır Mersınde dogmus, yasamıs, bırı olarak  Butık Pastacılıgın var oldugunu duymam, ınanın benı cok ama cok sasırtttı.Ve aynı zamandada çok  mutlu ettı. Benı asıl mutlu eden olay ıse Gülçin hanımın birlikte çalısmak ıcın bana  iş ve ortaklık teklif etmesıydı. Bugun gıdıp kendısı ıle tanısma fırsatına naıl oldum.Ve ne mutevazı ne seker bır hanımefendı ıle karsılastım tahmın edemezsınız. Umarım yakında çok guzel projelere ımza atabılırız. Sizlere Gülçin hanımın web sayfasının linkını verecegım. Ne muhtesem ve sanatsal lezzetler yaptıgını merak eden arkadaslar inceleyebilirler.
http://www.tiramisubutikpasta.com/
Şimdı tarıfıme gecmek ıstıyorum.
Hindiba , Frenk Salatası, Acı marol, Radika ya da Endiv olarak da bilinen birçok adı vardır. Geniş yaprakları ve  açık mavi renkli çiçekleri vardir. Türkiye’de daha çok yabani hindibanın yaprakları ilkbaharda toplanarak şifalı ot, salata ve sıcak yemek olarak da tüketilır.  Yapraklarından salata olarak yararlanıldığı gibi sıcak yemek de yapılır. Daha çok doğada yetişen her ottan yemek yapmalarıyla tanınan Girit’li Türkler’in etkisi Tire mutfağında fazlasıyla yararlanılır.
Hindiba, içerdiği yüksek orandaki demir vb. maddelerle kansızlığı önler, yüksek oranlı lifiyle pekliğe iyi gelir: Bu etkilerinden yararlanmak için hindibanın, diyete katılıp bolca yenilmesi önerilir. Hindiba, bedeni güçlendirici bir toniktir. İştahı açar. İdrar söktürücüdür.
Radikayı haftasonu gittiğimiz piknik alanından topladım. Çeşit çeşit otlar vardı, ama benim gözüm radikadan baska bır otu görmedi. Ege Bölgesine özgü bir ot olduğu için belki herkes bulamaz. Bulabilenler kaçırmasın.  Küçüklügümden berı onun ustune bitki tanımam.Ve onda buldugum o muhtesem tadı, lezzeti  hıcbır bıtkıde bulamam.
Malzemeler:
Yarım kg.radika(hindiba)
2 ç.k.sızma z.yağı
1 limon
Tuz
Arzunuza göre sarımsak
Yapılışı:
Radikayı temizlemek çok basit. Köklerini kesmek yeterli. Derin bir tencerede suyu kaynatıyorsunuz. Su kaynayınca ,  isteğiniz miktarda tuzu tencereye atıyorsunuz. Kökleri kesilmiş ve yıkanmış radikayı da suya atıyorsunuz. Yumuşayıncaya kadar kaynatıyorsunuz. Zeytinyağ ve limonu radikayla karıştırıp, soğuyunca servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun...

13 yorum:

Saglıklımutfak dedi ki...

Eline sağlık, yeni, işin hayırlı olur inşallah. yapmak istediğin bir işti . Allah gönlüne göre verdi. Şansın bol olsun . sevgiler

ANNEMİNELİ dedi ki...

Cemileciğim,çok sevdiğim bir tat olan hindibağı yayınlama beni mutlu ettihemde hüzünlendirdi.Rahmetli annem yapardı.Ellerine sağlık.Sevgiler.Öptüm.

İnci Yemek dedi ki...

Kadere inanırmısınız bilmem:)hayatta hiç bir şey tesadüf değildir,işallah hayırlı şeylerle karşılaşırsınız:))yolunuz açık olsun bol kazançlar diliyorum.sıcacık sevgiler..

SeViL ( sevdalitatlar ) dedi ki...

Ellerine sağlık ..
Afiyetler olsun bereketi ile..

Sevgiler..

BİR Çay İÇİP KALKACAKTIK:) dedi ki...

ya bende burayı ilk defa duydum hayırlı olur inşallah.sizin için.sevgiler.

kalpkurabiye dedi ki...

ablaımm senin adına çok sevindim harikalar yaratacaksın eminim:))

Pembe Tatlar dedi ki...

Canım işin hayırlı olsun...

Hayırlı cumalar...

BİR Çay İÇİP KALKACAKTIK:) dedi ki...

sayfamda ödülünüz var

CEMİLECE LEZZETLER(CEMİLE OKŞAR) dedi ki...

canlarım çok teşekkür ederim.
sevgiler.

susamcorekotuFeriha dedi ki...

cemilecim öncelikle senin adına çok sevindim hayırlısı olsun,
salatan tam şifa deposu olmuş bu arada diyete aramı verdin?
ben devam ediyorum 9 kg oldu:))
selamlar sevgiler

Mutfak Dili dedi ki...

Her şey gönlünüzce olsunş insallah Cemile hanım. Siz bu başarıyı çokdan hakk etmişdiniz. Devamını dilerim.

TÜLİN-sihirli tatlar dedi ki...

radıka dedıklerı bu demekk:)benım evımın alt caddesınde Koşuyolun'da Radika Resturant var ismi hep hoşuma gıtmıstır.sonradan radıkanın bır ot oldugunu öğrenmiştim ama denemedım yemedım görmedım.:)artık tarıfı aldık denerım.canım ellerıne saglık sevgıler Cemilem

rumma dedi ki...

Merhaba Cemile hanım..

Bende geçen gün turpotu salatası denedim ama acımsı bir tadı vardı..:(

ellerinize sağlık sevgiler

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...