3 Nisan 2010 Cumartesi

SÜBYE YAHNİSİ


Öncelıkle sübyeyi duymayan arkadaslarım ıcın Sübye hakkında kısa bır bilgi vermek istıyorum. Bu bılgılerın hepsını kaptan olan babamdan ögrendım.
Bir adı da mürekkep balığıdır. Kalamar, Sübye ve Ahtapot aynı familyadan deniz ürünleridir. Rengi kirli sarı, siyah şertleri ile, kahverengine çalar. Şeritler veya halkalar halinde kesilerek mercan, çipura karagöz gibi balıkların avında kullanılır. Eti sert olduğundan iğneden kolay çıkmaz ve balıklar kolaylıkla tutulur.
Kalamar ve Sübye tarzı denız ürünlerini yumusatmak için şu yöntemi deneyebilirsiniz arkadaşlar.
Kalamar veya Sübyeyi doğradıktan sonra üstüne yarım çeyrek çay kaşığı karbonat atın ütüne yarım limon sıkın sonra üstüne maden suyunu dökün öyle bir gün dolapta bekletin yumuşamış olduğunu göreceksiniz.. Derler ya, denizden babam cıksa yerım dıye bende öyleyım ve eger kı tadına bakmadıysanız mutlaka bır gun tadına bakmanızı , denemenızı tavsiye ederim. Sübye yahnisi,  benım en sevdıgım denız ürünlerınden biridir.
Malzemeler
1 kg sübye
Yarım limon
Karbonat
1 şişe Maden suyu
2 adet domates
2 adet soğan
2 adet y. Biber
5 diş sarımsak
2 dal defne yaprağı
Tuz
Karabiber
Arzuya göre acı pul biber
Yapılışı
Sübyeyi haşlayıp dilim dilim doğrayın. Domateslerin kabuklarını soyarak iri iri, soğanları küp küp, biberleri ise halka halka dograyın. Soganları iyice kavurduktan sonra, domates ve biberleri de ekleyip bır ıkı soteledıkten sonra, dilim dilim dogradıgımız sübyelerımızı  ve baharatlarımızı ilave edin. Domatesler suyunu tamamen çekene kadar pişirin. Sıcak sıcak servis yapın.

AFİYET OLSUN...

9 yorum:

susamcorekotuFeriha dedi ki...

yaptığımız yemekten daha önemlisi bilmediğimiz konuları öğreniyoruz paylaşmak ne güzel:)) cemilecim diyetin ne oldu kaldımı?sana mutlu sağlıklı günler dilerim

Mert Eren dedi ki...

Elinize sağlık :)

Aklıma eskiden balıkçıların ağlarını topladıktan sonra kıyıya dönüşü geldi. Balık tutmak için yemlik olarak alırdık sübyeleri. 1 tanesi yeterdi. Gerisini oracıkta tavamızda pişirirdik. Artık yanımızda lezzet verici neler varsa :)

Ama bu tarifin çok lezzetli olduğuna eminim. Bir sübye sever olarak :)

CEMİLECE LEZZETLER(CEMİLE OKŞAR) dedi ki...

Sevgili Ablacıgım, dedıgın gıbı yemeklerımızden daha guzelı bildıklerımızı paylasmak. Dıyetımi sormusun. Senın kadar ıstıkrarlı degılım, ama devam edıyorum. Toplam 3 kilo verdım.
Saygılar..

CEMİLECE LEZZETLER(CEMİLE OKŞAR) dedi ki...

Mert bey, begenıp yoruma deger buldugunuz ıcın size cok tesekkur ederım. Dedıgınız gıbı gercekten çok lezzetlı.Sübye benımde en sevdıgım denız ürünlerınden bırıdır.
Saygılar..

Zehra Gürgen dedi ki...

Sübye yahnisiii !!
Süper birşey, sonuçta deniz mahsülü enfestir eminim..Yemediğim için bilmiyorum bu yahniyi :(

ellerine sağlık canım

ZUHAL dedi ki...

Cemilecim yeni bir şey öğrendim sayende .Teşekkürler .Ellerine sağlık eminim güzel bir yemektir.Sevgiyle kal.

fuat gencal dedi ki...

Ellerinize sağlık çok sağlık ve vitamin dolu bir yemek

Saygılarımla

kalpkurabiye dedi ki...

ellerine sağlık ablacımm sayende değişik bir şey öğrendik insan akdenizli olunca sanırım doğasında oluyor deniz ürünleri:))

made in funda dedi ki...

ilk defa duydum Cemileciğim.M nefis görünüyor.denemek isterdim...sevgiler canım...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...