1 Nisan 2010 Perşembe

FIRINDA ÇUPRA


Denizci toplumlarda balığın iyi şans ve mutluluk getirdiğine inanılır. Balığı tutmak, pişirmek, ikram etmek ve yemek incelik ister. Balık, ızgara, kızartma, buğulama, tuzda pişirme ve haşlama gibi yöntemlerle pişirilmesinin yanı sıra güneşte kurutularak, tütsülenerek ve salamurası yapılarak yenen ender besinlerden biridir.
Her yiğidin balık yiyişi farklıdır. . Limon suyu, protein yapısını etkilediği için balığın rengini değiştirip saydamlığını bozar; bu nedenle her zaman tercih edilmez. . Balık, kendi suyunu salmadan yenmesi gereken bir besindir. İster kızartma, ister buğulama yöntemiyle olsun, en fazla sekiz dakika pişirilmelidir. Aksi takdirde suyuyla birlikte lezzetini de kaybeder. Marine ederken en az yarım saat, en çok altı saat bekletilmelidir.
Balık alırken dikkat edeceğiniz noktaların başında görüntüsü gelir. Taze balığın solungaçları kırmızı, gözleri parlak olur. Taze balığı suya bıraktığınızda dibe çökmez; kuyruğu sert ve derisi gergindir. Elinizi, kafadan kuyruğa doğru sürterek gezdirdiğinizde, pullarının ele gelmemesi gerekir. Balığa bastırdığınızda gövdesinde çukur oluşmaz. Balığın taze olması kadar, temiz ve doğal ortamda yetişmiş olması da önemlidir.Bu bilgilerden hemen sonra tarifime geçmek istiyorum.
Malzemeler,
2 adet deniz çuprası
1/2 adet limon suyu
Defne Yaprağı
1 adet havuç
1 adet sogan
Zeytinyağı
Hazırlanışı,
1. Deniz çupralarını  iyice temizleyiyip,tuzlayın.
2. Balığın her iki yanına çizikler atın.
3. Önce limon suyu sonra da zeytinyağı ile ovun.
4. Karın kısımlarına defne yaprakları koyup en az 1 saat bekletin.
5.Fırın tepsısıne balıgımızı yelestırın. Üzerıne garnitürlerimizi koyun. Ve bıraz zeytınyagı gezdırerek fırında ıstegınıze gore pişirin..
AFİYET OLSUN..





Afiyet Olsun

7 yorum:

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Cemileciğim ellerine sağlık sevgiler.

BİR Çay İÇİP KALKACAKTIK:) dedi ki...

ELLERİNE SAĞLIK ARKADAŞIM....HAYIRLI CUMALAR

Cuma günü, bana çok salavat getirin. Çünkü Cuma günü, şahitlerin hazır olduğu bir gündür. Yani o günde melekler, (ibadet edenlerin yanında) hazır bulunurlar. Sizden biriniz bana salavat getirdiğinde, (bitirinceye kadar) salavatı melekler tarafından bana sunulur.
[Hadis (İbn-i Mace)]

Unknown dedi ki...

Bayilirim Cupraya... Ellerine saglik canim benim... Sevgilerimle,

İnci Yemek dedi ki...

Hayırlı cumalar cemilecim.Çupranın her halini çok severek yiyoruz:))
sunum muhteşem nefis görünüyor ellerine sağlık canım.mutlu hafta sonları diliyorum.öptüm canım..

Pembe Tatlar dedi ki...

Cemileciğim biz sizin kadar şanslı değiliz:(

siz tazecik denizden çıkmış balıkları yiyorsunu çok severim balığı her türlüsünü bu şekildede gayet iştah açıcı gözüküyor canım....

susamcorekotuFeriha dedi ki...

eline sağlık cemilecim çipuranın ızgarası da harika oluyor şifa olsun

LEZİZCE dedi ki...

Canım epeydir uğrayamıyorum bloguna.Balık tek kelimeyle nefis görünüyor ellerine emeğine sağlık.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...