22 Kasım 2009 Pazar

BİBERLİ(KATIKLI) EKMEK

YÖRESEL YEMEKLERHatay(Antakya)ın yöresel yemeklerinin başında gelir. Antakyalılar için kahvaltıların vazgeçilmezleri arasında yer alan ve her ekmek fırınının yanı sıra evlerde de kolaylıkla pişirilebilen "Biberli (katıklı)Ekmek" kentin lahmacunu olarak tüketiliyor.Mutlaka her evde, haftada iki kez yapılır .Belki bir çogunuz tandırın ne oldugunu biliyorsunuzdur,fakat Hatay tandırı biraz farklı.Dogu Anadolu Bölgesinde ki gibi yerin altına degil üstüne yerleştirmişler.Tezgahının yüklekligi insan bounun yarısı kadar oluyor ve o tezgahlarda resimlerdede gördügünüz gibi güzelim ekmekler pişirilir.Biberlisi,sadesi,ıspanaklısı,çökeleklisi tadına gerçekten doyum olmaz tandır ekmeginin. Hatay'a yolunuz düşerse bu tandırda pişen katıklı ekmeklerin mutlaka tadına bakın..Benden söylemesi...

Bugün sizlere Antakyanın meşhur katıklı ekmeğini yaptım.Aslında çok kolay bir yapımı var.Çünkü iç malzemesini evde biz hazırlayabiliyoruz ve pişirim fırınlarına verebiliyoruz.Aslında evdede yapılabiliyor ama ben bugun fırını tercih ettim.



Malzemeler:
4 su bardagı un
1 paket yaş maya
tuz,
toz şeker
yarım çay bardagı zeytinyağı
alabildiği kadar ılık su

İç harcı için
1 kg lor yada çökelek
2 soğan
2 çorba kaşıgı biber salçası
1 çay bardagı zeytinyağı
tuz,
pulbiber
kekik
zahter
reyhan
1 su bardagı susam
kimyon

Hazırlanışı



Karıştırma kabına tüm malzemeleri alıp güzel yumuşak bir hamur yapımız...İç harcı için soğanı incecik kesin..Üzerine tuz ,lor peyniri,biber salçası,pulbiber,susam reyhan,zahter ve taze kekigi(bullamazsanız kuru kekigi) ilave edin.Üzerine zeytinyağı ilave edip iç harcı karıştırın.Ve fırınınıza verıip lahmacun büyüklügünde yaptırın..

11 yorum:

LEZİZCE dedi ki...

Ah ah yarama tuz bastın canım ya kokusunu buram buram buralardan hissettim öyle özledimki başında durup sıcak sıcak yemeyi maalesef canım burdaki fırında pişirilenler Hatayda pişenlere hiç benzemiyor bende bunu ya tandır yada taş fırında seviyorum.Görüntüleri görünce gözlerim doldu ellerin dert görmesin canım.

CEMİLECE LEZZETLER dedi ki...

CANIM BENİM,BU GÜZEL YORUM VE DUYGULARIN İÇİN ÇOK MEMNUN OLDUM.İNAN EŞİMİN KÖYÜNE GİTTİGİMİZDE ÖYLE BİR KOKU ÇIKIYORKİ DAHA KAHVALTIYA OTURMADAN TANDIR BAŞINDA KARNIM DOYUYOR.MÜKEMMMEL BİR TADI VAR.BİR DE SICAK SICAK.EN KISA ZAMANDA O MUHTESEM TADI TEKRAR TATMAN DİLEGİYLE.
ÖPÜYORUM..
CEMİLE

kalpkurabiye dedi ki...

offff offf bu ne ablacımm bu ne güzell katıkk yerim ben onuuuu hmmm

Pembe Tatlar dedi ki...

Ayyy bayıldım off ne kadar lezetli olur ya:)))

Tandırınıza bayıldım gerçekten...

Adsız dedi ki...

Cemile hanım harika gözüküyor..inşallah bir gün yolumuz düşer de tadına bakabiliriz bu güzelliğin.ellerinize sağlık..
yasemin.

CEMİLECE LEZZETLER dedi ki...

DENİZCİGİM,HEPSİ SENİN OLSUN.SEN YETERKİ İSTE....

CEMİLECE LEZZETLER(CEMİLE OKŞAR) dedi ki...

YASEMİN HANIM,GÜZEL YORUMLARINIZ İÇİN SİZE ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.UMARIM,BİR GÜN TADINA BAKABİLİRSİNİZ.
SEVGİLER..

Hatay Sofrası(Şenay) dedi ki...

Bloğumu izleişsin canım memnun oldum bende bakıyordum daha sabah geldim her yer dağınık ama bloğuma bakim dedim işte.Sonra hepsini inceliyecem tandır katıklısını görünce mis kokusu burnuma geldi benimde bloğumda vardı.Çocuklarına sevindim tüp bebek mi bilmem heralde ikizmiş Allah bağışlasın.Görüşürüz.

CEMİLECE LEZZETLER(CEMİLE OKŞAR) dedi ki...

SEVGİLİ ŞENAY,TANISTIGIMIZA ÇOK SEVINDIM.BLOGUMA ZİYARETE GELDIGIN ICIN TEŞEKKÜR EDERİM CANIM.DAHA SIK KARILASMAK VE SOHPET ETMEK DİLEGİYLE.
SEVGİLER

Şenay dedi ki...

Benim sitemdede var harika birşey katıklı ekmek yaaa:)Hatayda ıspanaklısı da oluyor.

zeymurancafe dedi ki...

süper,ellerınıze sağlık...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...