1 Kasım 2009 Pazar

PEYNİRLİ KÜNEFE



MERHABALAR ARKADAŞLAR,
Antakya lezzetlerine daha sonra devem etmeyı düşünürken,bir aydır Antakyada olan kayınbabam ve kayınvaldem dün Antakyadan döndü.Ne zaman Antakyaya gitseler mutlaka dönüşlerinde ,künefe malzemeleriyle dönerler.Büyük oglum Onurun tek yedıgi tatlı künefe oldugu için o gün bayram eder.Tabi ilk evlendigimiz zamanlarda ,künefe hakkında hiçbirşey bilmiyordum.Künefeyi,Münire abla (eşimin ablası) her Mersine gelişinde kendisi yapardı.Artık bende neredeyse onu aratmayacak kadar güzel künefe yapabiliyorum.Gerçekten çok müthiş bir lezzet;ben bu lezzete hayır diyen , sevmeyen birine daha rastlamadım.Şimdi size Antakyaya özgü meşhur peynirli künefenin tarifini anlatacagım.

PEYNİRLİ KÜNEFE
Malzemeler(6 kişilik)500 gr künefelik tuzsuz peyaz peynir
500 gr künefe
250 gr tereyagı
1 kilo şeker
Yapılışı:Kadayıflarımız elle parçalanır. Künefe kadayıfımız kadar peynirimizin olmasına özen göstermeliyiz. Peynirin suyunu bırakması için küçük parçalara ayırarak avucumuzun içinde sıkıyoruz. Bunu peynir suyunu bırakana kadar iki üç kez tekrarlıyoruz ve daha sonra peyniri dinlenmeye bırakıyoruz. İnce kenarlı 60 cm çapında bir tepside künefenin ortası açılıp tereyağı konulur. yağ künefeye yedirilip,her tarafına tereyagı yayılacak şekilde elimizle yogururuz.Hazırladıgımız kadayıfı ikiye ayırıyoruz;yarısını bir yere ayırıyoruz Ayrılan künefenin yarısını tepsinin tabanına biraz tereyağı sürüp yarım cm. incelikte yayıp sıkıca bastırıyoruz,güzelce döşüyoruz.. sıktığımız peyniri bu tabakanın üzerine eşit oranda,kenarlara taşmayacak ,tamamını kapatacak şekilde yayıyoruz. Künefenin diğer yarısı peynirin üstünü kapatacak şekilde yarım cm incelikte, düzgün bir biçimde sıkıştırılarak yayılır. Orta hararetteki ateşin üstünde hafif hafif döndürülerek altı pembeleşinceye kadar kızartılır. Ayrı yağlanmış bir tepsiye alt üst edilir. Diğer tarafı da kızartılıp pembeleşinceye kadar kızartılır. Üzerine hazırlanan şurup dökülür.Sıcak sıcak servis yapılır.İyi künefenin özelliklerinden biri çatalı vurduğumuz zaman 10-15cm sünmesi lazım. Künefeye isteğe göre üzerine fıstık kaymak ilave edilir. Hatay’ın geleneksel peynirli künefesi sade olarak yenir. Afiyet olsun

ŞURUBUN HAZIRLANIŞI:
1 kilo şekerin üzerini tamamen kapatacak şekilde su döküyoruz. Bunu eriyinceye kadar ateşin üzerinde kaynatıyoruz. Daha sonra içine birkaç damla limon suyu damlatıyoruz. Şıra halindeki şurubumuzu soğumaya bırakıyoruz. Önemli olan sıcak künefemizin üzerine soğuk şıranın dökülmesidir.Eğer ikisi de sıcak olursa künefemiz istenilen kıtırlıkta olmaz hamurlaşır. Üzerine soğuk şıra döktüğümüz künefemizi bekletmeden sıcağı sıcağına yememiz gerekir.

7 yorum:

Pembe Tatlar dedi ki...

Merhabalar....
Siteniz hayırlı olsun...
Çok severim künefeyi:)))

Pembe Tatlar dedi ki...

Bu arada bende mersinli zayılırım:)))
Ailem mersinde yaşıyor....
Evlenene kadar bende mersinde yaşıyordum ama evlenince memlekete geldim:D

fuat gencal dedi ki...

Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor.

CEMİLECE LEZZETLER(CEMİLE OKŞAR) dedi ki...

Fuat bey,güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim.Saygılar
cemile okşar

CEMİLECE LEZZETLER(CEMİLE OKŞAR) dedi ki...

Merhaba pembe tatlar,siteme yaptıgınız ziyaret ve yorumlarınız için teşekkür ederim.Haklısınız sizde yarı Mersinli isiniz.Çünkü o kültürü almış,o havayı solumussunuz bir kere.Mersine geldiginizde fırsat bulursanız tanısmak isterim.sevgiler

LEZİZCE dedi ki...

Ellerinize sağlık gerçekten kimse hayır diyemez bence.

karamel mutfak dedi ki...

blogunuzu tesadüfen yemek blogları toplulugundan gördüm aman allahım oda ne?sayfayı açtıgım anda azım sulanmadı desem vallahi yalan olur künefe beni resmen cezbetti.malesef burda kadayıf oladıgı için ne yapma nede imkanım yok fakat kışın türk restoranların bazılarında yapıyolar inanın yarın ilk işim künefe yapan restoran bulmak olacak yoksada en kısa zaman için söz almak .ellerinize emeginize salık.
sevgiler karamelmutfak.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...