30 Ocak 2010 Cumartesi

MERSİN YÖRÜK SIKMASI:

Canım memleketim Mersin'in adı geçince tantuni,künefe,şalgam,kerebiç,cezerye,mamül,bici bici,limon ve tabiki anacıgım'ın erkenden kalkıp, rahmetli kardeşim ve benım için ,okula gitmeden kahvaltıya hazır ettigi sıkmalar gözümün önünden geçiyor... Ardından hüzün ve özlemlerim depreşiyor..
O zamanlar hamuru degil yuvarlak bir biçimde açmak,hamurunu bile yogurmasını bilmezdim. Ama bir denememde beşgen bir sıkma yaptıgımı hatırlıyorum:) Demekki insanın için de yapmak için istek duyması ve işin başına düşmesi gerekiyormuş. İlk evlendıgım aylarda, annemin gelemedigi zamanlarda kendi kendime denemeler yapıp üçgen,dörtgen.beşgen olarak göze hitap edemesemde damaga hitap edebiliyordum.Sag olsun eşimde sıkma işleminde ,pişmesinde bana yardım ediyordu. Tabi bazende beni kızdırmadan duramazdı,''canım bunun şeklini neye benzetmek istedin,sanki tam beşgen olamamış'' sözleri hala kulagımı çınlatır. Evliligim ,bir yılı doldurmadan ciddi anlamda ustalaşmış ve daire biçiminde açabilir olmuştum. Neyse lafı daha fazla uzatmadan size Mersin'e özgü olan yörük sıkmasının tarifinden bahsedecegim.




MALZEMELER
Yarım kilo un,
Az biraz sıvıyag,
İstegınıze göre kurutulup ögütülmüş ekmek. (Ekmek fazla oldugu zaman buzdolabına yada fırına koyup kurutuyorum.  Robottan gecırıp kavanozlarda saklıyorum. Daha sonra sıkmada yada köfte yaptıgım zamanlar kullanıyorum.Ben sıkmaya mutlaka koyarım,çunku hem yumusak bir hamur elde ediliyor, hemde pişerken sanki içine maya koymusuz gibi ,çok güzel kabarıyor.)
Yarım kilo patates,250 gr peynir yada çökelek(Hangisini isterseniz iç malzemesinde onu kullanabilirsiniz.)
Tuz,
Soğan,
Maydanoz,
Baharat,
Biraz tereyag,
Sıvıyag,

YAPILIŞI
Öncelikle unu, sıvıyagı, tuzu ve kurutulmus ekmeklerimizi biraz su kullanıp yoğurarak hamur haline getirin...
Daha sonra hamurdan küçük parçacıklar kopararak bildiğimiz bazlama ekmeğinden biraz daha geniş ama oldukça ince (dürüm ekmeği) olarak yuvarlak bir şekilde açın.  Açtığınız hamurları varsa sac’da yoksa teflon tavada her iki yüzeyi pişecek şekilde pişirin.  Ekmeği hazırladıktan sonra isteğe göre patatesli yada peynirli yapabilirsiniz.  Eğer patatesli olacak ise, küçük bir tencereye koydugumuz biraz sıvıyaga haşlanmış patatesi doğrayarak içine bir sogan, tuz, kırmızı biber ekleyerek soteleyebilirsiniz.
Peynirli yada çökelekli olacak ise doğranmış maydanoz ve tuz ekleyerek iç malzemesini hazırlayabilirsiniz. Hazırladığınız karışımlardan sıcak ekmeğe biraz tereyagı sürdükten sonra, uç kısmına 2 çorba kaşığı koyarak ekmeğinizi dürüm şeklinde sarın, burada dikkat edilecek nokta ekmeğinizi sararken avuç içinizle sıkarak sarılmasıdır.  Dürüm haline gelen sıkmamız servise hazırdır.  Kışın sıcak çay ve yazın buz gibi ayranla servis yapabilirsiniz.
AFİYET OLSUN...
CEMİLE OKŞAR

2 yorum:

kutsalsofra dedi ki...

sevgili cemile,seni iki izlemeye aldım,birde kutsalsofram var benim orayada gel,mail adresinide aldım,gerçi ayda yılda bir girerim msn ye olsun,
şimdi ANKARAdayım,soğuk,ayazlardan sıcacık selmlar...

Mert Eren dedi ki...

Ellerinize sağlık.. Bir İskenderun'lu olarak (yarı hemşeri sayılırız) her Adana/Mersin seyahatimde yoldaki sıkma-ayran keyfini yapmadan olmazdı. Sonrasında ben de evde yaptım tabi :) Genelde çok az maya tercih ediyorum.. Ekmek ile de deneyeceğim.. Tarif çok güzel görünüyor.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...