29 Aralık 2009 Salı

ÇUPRA IZGARA





Balık mevsimi başladı. Şimdi evler balık kokusuyla ziyafet havasına bürünecek; davetler balığın ismiyle anılacak.  İnsanlığın tarihi kadar eski olan balık yeme alışkanlığı, hemen hemen her çeşit yemeği balıkla özdeşleştirdi.  Köklü bir kültürü barındıran balık meselesine hürmetle yaklaşmak gerek.
Denizci toplumlarda balığın iyi şans ve mutluluk getirdiğine inanılır. Balığı tutmak, pişirmek, ikram etmek ve yemek incelik ister. Balık, ızgara, kızartma, buğulama, tuzda pişirme ve haşlama gibi yöntemlerle pişirilmesinin yanı sıra güneşte kurutularak, tütsülenerek ve salamurası yapılarak yenen ender besinlerden biridir.
Her yiğidin balık yiyişi farklıdır. . Limon suyu, protein yapısını etkilediği için balığın rengini değiştirip saydamlığını bozar; bu nedenle her zaman tercih edilmez. . Balık, kendi suyunu salmadan yenmesi gereken bir besindir. İster kızartma, ister buğulama yöntemiyle olsun, en fazla sekiz dakika pişirilmelidir. Aksi takdirde suyuyla birlikte lezzetini de kaybeder. Marine ederken en az yarım saat, en çok altı saat bekletilmelidir.
Balık alırken dikkat edeceğiniz noktaların başında görüntüsü gelir. Taze balığın solungaçları kırmızı, gözleri parlak olur. Taze balığı suya bıraktığınızda dibe çökmez; kuyruğu sert ve derisi gergindir. Elinizi, kafadan kuyruğa doğru sürterek gezdirdiğinizde, pullarının ele gelmemesi gerekir. Balığa bastırdığınızda gövdesinde çukur oluşmaz. Balığın taze olması kadar, temiz ve doğal ortamda yetişmiş olması da önemlidir.
Diğer etlerden farklı olarak balık uzun süre saklamak için uygun değildir. Mutlaka temizlendikten sonra saklanmalıdır. Buzlukta en çok on gün tazeliğini korur.  Buzu çözülen herhangi bir etin tekrar dondurulmaması gerektiğini zaten herkes bilir.
Bunları biliyor muydunuz?
-Avrupa'nın altıncı büyük balık avcısı olan Türkiye, balık tüketiminde son sıralarda yer alıyor.
-Türkiye'de en çok avlanan balıkların başında hamsi geliyor. Onu lüfer, kraça, istavrit, sardalya, kefal ve mezgit takip ediyor.
Balıkların yüzde 81'i Karadeniz, yüzde 11'i Marmara, yüzde 5'i Ege, yüzde 3'ü Akdeniz'de avlanıyor.
 İnternetten sizler için topladıgım bu bilgilerden hemen sonra tarifime geçmek istiyorum.

Malzemeler,
 2 adet deniz çuprası
 1/2 adet limon suyu
 Defne Yaprağı
 zeytinyağı
Hazırlanışı,
1. Deniz çupraları iyice temizleyin.
2. Balığın her iki yanına çizikler atın.
3. Önce limon suyu sonra da zeytinyağı ile ovun.
4. Karın kısımlarına defne yaprakları koyup en az 1 saat bekletin.
5. Izgarada iyice pişirin. Pişirme sırasında tabakta kalan zeytinyagından bir fırça yardımıyla balıklara sürmeye devam edin.

Afiyet Olsun

6 yorum:

KEYFESEYRAN dedi ki...

Mersinde olup da balık yemek vardı ellerine sağlık çuprayı levreği mezgiti hepsini çok severim sadece gümüş balığını sevmem ama yine yerim biraz yavan geliyor eti cemilecim şu kelime doğrulamayı yorumlar bölümünden kaldırırsan zor oluyor yorum bırakmak sevgiler

SeViL ( sevdalitatlar ) dedi ki...

Balığa oldum olası hayır diyemem buğlaması , kızartması , soslusu sossuzu ızgarası pişir pişirebildiğin çeşit de..
Ellerine sağlık yalnız Çupralara bir şey de bana göz kırpıyorlar ye beni dercesine..

Mutluluk her daım senınle olsun.

fuat gencal dedi ki...

Ellerinize sağlık çok leziz görünüyor.

Saygılarımla.

Selma - DUSBAHCESI dedi ki...

Baligi cok severim. Nefis gorunuyor! Ellerine saglik.

kalpkurabiye dedi ki...

ennn bayıldığım balık ablacım nefis görünüyor:))

LEZİZCE dedi ki...

Ellerine sağlık canım nefis görünüyor.Denizden babam çıksa yerim diyenlerdenim.Senin tabağıda aldım.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...