17 Aralık 2009 Perşembe

BEZELYELİ VE MISIRLI PİLAV





Mutfak ile ilgilenmeye başlayanların veya yalnız yaşayanların en aşina olduğu yemek çeşitlerinden biridir .Pilav yapılması en hassas, kıvamının tutturulması zor tariflerden degildir aslında.Artık  marifetinizi ortaya koyma zamanı geldi. Konuklarınıza ikram edeceğiniz pilavın ardından mükemmel pilavın sırlarını öğrenmek isteyenlere vereceğiniz yanıtları da şimdiden hazırlayın.
İyi bir pilav yapmanın püf noktaları  kaliteli  baldo pirinç seçmek, güzel bir şekilde yıkamak ve su-pirinç ölçüsünü iyi ayarlamaktır. Kaliteli bir baldo pirinç aldıktan sonra soğuksu yardımıyla 2-3  kere yıkadıktan sonra katacağımız tavuk suyu veya et suyu oranını size verecegim  ölçülerde yaparsanız, asla lapa bir pilav ile karşılaşmamış olursunuz.Fakat bazı pirinçlerin farklı özelliklere sahip olabilecegini, normalde 1'e 1 ölçülür ( 1 bardak su, 1 bardak pirinç gibi) ama bazı pirinç çeşitlerinde ise 1 bardak pirince 1,5 bardak su konabilecegini asla unutmayınız. Pilavınızın rengi de önemli , bembeyaz görünmesi içinse pişme suyuna 2-3 çay kaşığı limon suyu eklemeyi deneyin.Pilavın pişip pişmediğini anlamak için çatala, kaşığa güvenmeyin; mutlaka tadına bakın.Pilavı karıştırmanın, pirinçteki nişastayı açığa çıkardığını ve nişastanın da tanelerin birbirine yapışmasına neden olacağını asla unutmayın.
Teflon  tencerenize, pirinçleri iyice süzdükten sonra ,pirinçleri mizi ve pilava lezzet katmak için ardından tereyağı koyun , hafifçe kavurun. Böylece pirinçleriniz hem tereyağın lezzetini alacak hem de pişirme sırasında  yapışmasını , dağılmasını engelleyecek ve tane tane olmasını saglayacaktır.Gelelim tarifimize;

MALZEMELER:
1 bardak mısır,
1 bardak bezelye,
2 su bardagı baldo pirinç,
4 yemek kaşıgı tereyegı,
4 su bardagı tavuk yada et suyu,
Arzuya göre tuz.

YAPILIŞI:
İlk önce yukarıdada dediğimiz gibi pirinci 2-3 kez yıkayın. Parlak ve güzel görünmesi için 2-3 çay kaşıgı limon sıkın. Pilav tenceremize tereyagımızı  koyup  kıvama geldikten sonra temizlenmiş pirinçleri tencereye koyun. Pirinçler tane tane oluncaya kadar karıştırın. Daha sonra 1 bardak bezelyemizi ve 1 bardak mısırımızıekleyin.Hemen ardından ölçülü  suyumuzu ve  tuzu tencere boşaltın , tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. En son olarak kağıt bir havlu ile pirinçlerin kabarması için tencere kapağının altına örtün. Kabardıktan sonra afiyetle yiyebilirsiniz.
Afiyet olsun.

1 yorum:

Pembe Tatlar dedi ki...

vayyy harika bir sunum yemende yanında yat :))

Ellerine sağlık canım......

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...