12 Şubat 2010 Cuma

AKDENİZİN YERLİSİ KEÇİBOYNUZU(HARNUP)


Ilıman iklimlerde yetişen keçiboynuzunu yeniden keşfetmenin ve asırlardır insanlığın hizmetindeki bu meyveyle şifa bulmanın tam vakti.
Akdeniz'in yerlisi keçiboynuzu, Mısırlılardan günümüze kalan hiyerogliferde görebileceğimiz birkaç meyveden biri. Musevilerin TuBişvat bayramının geleneksel yiyeceği keçiboynuzuna, Hıristiyanlar Aziz John'un ya da Yakup Peygamber'in ekmeği adını veriyor. 1930'lardaki İspanya İç Savaşı'nda ve İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman işgaline uğrayan Yunan Adaları'nda, halkı açlıktan ölmekten kurtaran tek şey, orada yetişen keçiboynuzuydu.
Doğada ağırlığı değişmeyen çok az tohumdan biri keçiboynuzu tohumu. Dört tanesi bir dirhem eden tohumları, yüzyıllar boyunca Araplar, Selçuklular ve Osmanlılar tarafından elmas gibi değerli taşları tartmak için kullanıldı. Keçiboynuzu, Lokman Hekim'in değer verdiği bitkilerden biri aynı zamanda. Hikâye Anadolu'nun farklı köşelerinde, başka bitkiler için de anlatılsa da doğruluk payı olma ihtimali yadsınamaz: Yolu Akdeniz taraflarına düşen Lokman Hekim, keçiboynuzu ağaçlarını görünce şöyle der: "Buranın halkının bana ihtiyacı yok çünkü burada keçiboynuzu var..." Anadolu'da 'harnup' ya da 'boynuz' olarak bilinen meyve tarih boyunca ne kadar önemsenmişse de artık, geçmişteki kadar yer almıyor hayatımızda.
İlk 15 yıl meyve vermeyen ve Kıbrıs, Libya, Malta, İtalya, Suriye, Fas, Tunus, Cezayir, Yunanistan ve Türkiye gibi ülkelerin ılıman Akdeniz iklimini seven keçiboynuzunun meyvesi neredeyse bir yılda olgunlaşıyor.
Türkiye'de en çok Antalya, Mersin ve Muğla'da yetişen meyve, şekerin kolay bulunmadığı zamanlarda, tatlandırıcı olarak kullanılıyordu.
Kolesterol ve kafein içermeyen keçiboynuzu, kakaoyu andıran aroması ve içindeki balıyla çikolata ve tatlı yiyemeyenlerin imdadına yetişiyor.
Cinsel gücü artırdığı, içindeki gallik asit nedeniyle astım hastalarına iyi geldiği biliniyor. Uzun süre tok tutan keçiboynuzu meyvesinden yapılan pekmez de sindirim problemi çekenler için en doğal ve lezzetli deva.
Sigarayı bırakanlar içinse güçlü bir balgam söktürücüdür.

3 yorum:

kalpkurabiye dedi ki...

BABAM BÖBREK AMELİYATINDAN SONRA ÇOK YEDİ KEÇİBOYNUZUNDAN ABLACIM DOKTORU ÖNERMİŞTİ.. KÜÇÜKLÜĞÜNDEDE AĞACINDA YERMİŞ ANLATIR BİZE.. ÇOK GÜZEL BİR YAZI OLMUŞ BU ARADA KÜSME BANAAA :)) ADINI KOCAMAN HARFLERLE YAZIMM:))

CEMİLECE LEZZETLER(CEMİLE OKŞAR) dedi ki...

Canım benim, babana büyük geçmişler olsun. Evet gerçekten faydaları saymakla bitmiyor. Hergün çocuklarıma, harnupun pekmezini içiriyorum.
Sana asla küsmem, ınsanlık halı çok arkadas olunca beni o an unutmus olabilirsin.
Sevgiler.
CEMİLE..

Unknown dedi ki...

keçiboynuzu denince ilkokul yıllarım geliyor aklıma ...
okulda bile yediğimizi hatırlıyorum ..
çok yararlı bir yiyecek olduğu malum zaten ..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...