24 Şubat 2010 Çarşamba

FESLEGEN:


Sevgili lezzetseverler,
Bugün basladıgım aşçılık kursunda çok güzel soguk mezeler ögrendım. Yakında bu ögrendıklerımı yapıp, buradan sızlerle paylasacagım. Diyetımı merak eden arkadaslar varsa, ne yazıkkı İsveç Dıyetıne devam etme sansım gunden gune yok olunca, bırakmak zorunda kaldım.  Nedenini soracak olursanız Aşçılık Kursunda yaptıgımız lezzetlerı tatmamız gerektıgı ıcın o dıyete son vermem gerektı. Bır haftada 2 kılo vermıs oldum. Fakat hala rejımı bırakmıs degılım.  Sporuma ve yedıklerıme cok dıkkat edıyorum. Zaten mantıklı dusununce de saglıklı olanın bu şekılde oldugunu biliyorum.
Bugün sizlere şifalı otlarımızı tanıtmaya devam edeecegim. Hoş kokusu ve yoğun aromasıyla birlikte yemeklerinize lezzet katan fesleğen.
Bitkilerin kurutulmasıyla elde edilen baharatların en önemlilerinden biri olan fesleğen, hoş kokusu nedeniyle çiçek olarak da yetiştirilir. Diğer adı reyhan otu olan bu bitkinin çiçeğinin yaydığı koku sivrisinek kovucu özelliğiyle de bilinir. Fesleğenin sindirim sistemi, sinir sistemi, cilt ve kemik sistemi için de yararlı olduğu düşünülür. Hazımsızlık sorunu çekenler için doğal ilaç olarak gösterilen fesleğen, az büyüyen bir bitkidir. Fakat çeşidi çok olduğundan, yetiştirildiği ülkelerin iklim şartlarına göre boyları da farklılık gösterir. En yaygın bilinen fesleğen, şüphesiz tatlı (sweet basil) fesleğendir. Tatlı fesleğen yağı da cilt için kullanılan ve cildi canlandırıcı etkisi bulunan aromatik yağlardan biridir. Aromatik yağlarla yapılan tedavilerde kullanılan bitkilerden biri olan fesleğenin, doğadaki diğer bitkiler gibi yan etkileri olabileceğinden, doktor kontrolünde kullanılması daha doğru olacaktır. Fesleğen, taze yenildiği gibi nane ve kekik gibi kurutularak da tüketilebilir. 40'tan fazla çeşidi olduğu bilinen fesleğen, hoş kokulu bir bitki olduğu için yoğun bir aroması bulunmaktadır. Fesleğen spaghetti, pizza gibi İtalyan klasiklerine lezzet veren pesto sosun da ana maddesidir. Salatalarda hem yaprak olarak hem de kurutulmuş olarak kullanılabilir. Balıkta kullanıldığında, hem balığı hafifletir hem de hoş ve ferahlatıcı bir tat bırakır. Fesleğenin tadını kaybetmemesi ve kokusunun yoğunluğunun azalmaması için yemeğin son aşamasında eklenmesi de önemlidir. Bazen, kahve kadar sert bir uyarıcı olabilen fesleğen, enerji verici özelliğiyle de bilinir. Fesleğen bitki, çiçek ya da baharat olmanın ötesinde, insanoğlunun ihtiyaç duyduğu çoğu özelliği barındıran kompleks bir besindir. Cilt, solunum sistemi, sindirim sistemi, endokrin sistemi için de doğal bir mucizedir. Tiroit kaynaklı bazı hastalıklarda da etkili olan fesleğenin dalları renkli çiçeklerden oluşur. Zeytinyağı, fesleğen, sarımsak gibi besinlere düşkün olan ülkelerde kalp hastalığı oranının düştüğü, tüm dünyada yaygın bir görüştür

8 yorum:

TÜLİN-sihirli tatlar dedi ki...

çoteşekkürler canım paylaşımın için oldukca faydalı bılgıler:)sevgiler

susamcorekotuFeriha dedi ki...

kandilin mübarek olsun sevgilerimle

Rozerin'in Annesi dedi ki...

tesekkurler paylasimin icin...sevgiler..

EZGİLİ TARİFLER dedi ki...

Gül sevginin tacıdır, her bahar bir gül taçlanır. O gül ki Muhammet'i hatırlatır. Onu hatırlayana gül koklatır. Gül kokulu sevgi dolu nice kandiller.

kalpkurabiye dedi ki...

ablacım bu güzell paylaşım için teşekkür ediyorumm kandilin mübarek olsun..

Saglıklımutfak dedi ki...

Canım benim o güzel yorumun için teşekkür ederim sizlerinde kandili mübarek olsun arkadaşım kucak dolusu sevgiler :)

Pembe Tatlar dedi ki...

Bu gece kulun yalvarış ve yakarışlarını Yüce Mevla'ya sunacağı ve O'nun sonsuz affından, merhametinden, iyiliğinden bol bol yararlanacağı umut, huzur ve müjde gecesidir. Kandiliniz hayırlı ve mübarek olsun!

Unknown dedi ki...

Soğuk mezemeleri merak ettim. Tariflerini merakla bekliyorum. Paylaşım için teşekkürler.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...