22 Şubat 2010 Pazartesi

İÇLİ KÖFTE:

Sevgili arkadaşlarım,
Güzel bir hafta geçirmenız dıleklerimle sözlerime başlamak istiyorum. Ben haftaya pek keyifli, pek moralli başladığımı söyleyemeyeceğim.  Ne oldu diyeceksiniz? Dün yazımı okuyan arkadaslarım hemen kılo vermem yavasladıgı ıcın sanacak ama hayır. Onla bır alakası yok. Küçuk bır kaçamak oldu.Kaldıgım yerden devam. Sonuçlar degısmadıgı ıcın bugun sonuçlarıda açıklamayacagım.
Pekı ne oldu dıyeceksınız, çok sey yada hiçbirsey. Yani burdan açıklamamın mümkün olmayacagı türden bir olay. Neyse konuyu degıstıreyım de sıze moral bozuklugum , negatif ruh halim gecmesın..
Hemen tarifime gecmek istiyorum..
Türk mutfağının en güzel yemeklerinden biri içli köftedir. Hem içi hem dışı lezzetli bu köftenin hazırlanışı biraz zahmetli olsa da uğraştığınıza değiyor. Denenmiş ve tadı onaylanmış bu nefis köftenin tarifi sizler için...
Öncelikle köftemızın yanında yenılen salatamızın tarıfını vermek ıstıyorum..
TAHİNLİ TURP SALATASI
Bu salata; Mersin ve Adana’da, özellikle içli köftenin yanında garnitür olarak sunulan bir salata olup; genelde, az sulu olarak hazırlanıp kaşıkla yenilir. Ben içli köftenın içine koyup yemesini çok seviyorum. Arzuya göre koyu kıvamlı meze olarak da hazırlanabilir. İçindeki baharatlar ve oranları, ayrıca tahin ve limon miktarı da, istenen damak tadına göre ayarlanabilir.
MALZEMELER:
3- 4 kırmızı turp,
3 diş sarımsak,
1-2 limon suyu,
½ su bardağı tahin,
kimyon
Tuz
YAPILIŞI:
Turplar iri olarak rendelenir ve biraz tuz serpilerek birkaç dakika bekletilir. Turp rendesi sulanınca; iyice sıkılarak suyu alınır. Limon suyu ve ezilmiş sarımsak eklenip, arzu edilen baharatlarla ve tuz ile tatlandırılır. Karıştırılır. Tahin az su ile inceltilerek salata malzemesine katılır ,karıştırılır. daha su ile koyuluk derecesi servis tabağına alınır. İsteğe göre süslenerek servise sunulur.
Afiyet olsun..
İÇLİ KÖFTE TARİFİ:
MALZEMELER:
500 gr ince bulgur,
2 su bardagı un,
1 su bardagı irmik,
1 adet yumurta,
2 yemek kaşığı biber salçası,
2 çay kaşığı kimyon,
2 çay kaşıgı karabiber,
1 tatlı kaşıgı  kaşıgı tuz (Salçadakı tuza göre lütfen ayarlamayı yapınız)
1,5 su bardağı irmik
Yeteri kadar sıcak su
Kızartmak için sıvıyag
İÇ MALZEMELER:
1 kilo kuzu kıyma,
1/2 çay bardagı sıvıyag,
4 orta boy soğan,
1 çay kaşığı acı kırmızı biber,
1 tatlı kaşığı karabiber,
1 çay kaşığı kimyon,
Yeteri kadar  tuz
1 bag maydanoz.
YAPILIŞI:
Bulguru,unu,irmigi hepsini  göz kararı,çok fazla sulu olmayack şekilde sıcak su ile ıslatınız .Üzerine bir adet yumurtamızı kırınız. Kimyonu, karabiberi, kırmızı biberi,  salçayı ve tuzu ekleyin. İyice özdeşlesene kadar yoğurun.
Kıymamızı yagda kavurun. Kıyma kavrulduktan sonra soğanı yemeklik doğrayıp ekleyin. 5 dakıkada bu şekilde kavurun. Baharatları ekleyin. Soğumaya bırakın. (Bu işlemin bir gün önceden yapılması ve sogutulması tavsıye edılır.)
Bulgurlu harcımızdan cevizden biraz daha büyük parçalar alın. İşaret parmağı ile içini oyun ve iyice inceltin. (Burada sizin el  beceriniz ön plana gececek) Soğumuş kıymalı harçtan 1 yemek kaşığı kadar içine koyup kapatın. Tümünü bu şekılde yaptıktan  sonra tavaya yagımızı koyup,kızgın yagda kızarana kadar kızartıp, sıcak sıcak servis yaparız.
Afiyet Olsun..

13 yorum:

burcunokta dedi ki...

Görüntü muhteşem çok iştah açıcı güzel süslemişsiniz, ellerinize saglık. mutlu haftalar diliyorum. sevgiler.

Afet Ergü Şaşmaz dedi ki...

Ellerine sağlık canım, ne zamandır bu lezzetti yapmamıştım. İyi oldu bu terif, diyetine de bol sabırlar canım, üzülme telafi edersin. Sevgiler.

Bulbulunyeri dedi ki...

Canım,
öncelikle ziyaretin için teşekkür ederim. 100ncü kişinin kim olacağını çok merak ediyordum. Sayende lezzetli şeylerin yapıldığı bir blogla tanışmış oldum.
Ellerine ve emeğine sağlık. Seninde dediğin gibi biraz el becereisi isteyen bu tarif senin ellerinde çok güzel şekil almış. Görüntü süper. Ben salata delisi olarak, salataya bittim.Turp ve tahin çok ilginç geldi. En kısa zamanda deneyeceğim.
Sık sık görüşmek dileğiyle,
Sevgiyle kal.

LEZİZCE dedi ki...

Ellerine sağlık canım çok severim içli köfteyi nefis görünüyor salatan zaten ayrı bir güzel listeme aldım canım.Moralini bozma canım iki gün fazladan diyeti sürdürürsün.Arada küçük kaçamaklar illaki olucak sen neticeye bak canım.Sevgiler.

ZUHAL dedi ki...

Selam Cemilecim.İçli köfte bana her zaman zor gelir.Çünkü şeklini vermekte çok zorlanıyorum.Ama Belki yine deneyebilirim.Bu arada dietin için kolay gelsin canım.Başarırsın sen .Sevgiler....

lavantalimon dedi ki...

iadeyi ziyarete geldim muhteşem bir içliköfte karşıladı beni ellerine sağlık.
sen bu arlara benim sayfama bak tarfileri al ama sadece çocuklara yap sen uzak dur hadi hayırlısı moralini bozma hedef ulaşıcaksın:)
çok sevgiler çocuklarınla çok mutlu ol:)

Keyfi Pasta by S & G dedi ki...

Offfff o içli köfteler ne güzeller öyleee :) canım istedi valla olsada yesem şimdi.benimde kilo vermem lazım ne diyorum ben :)ama pasta işiyle uğraşınca kilo vermek pek mümkün değil:) ellerinize sağlık....

TÜLİN-sihirli tatlar dedi ki...

Canım sıkıntın neyse bır an önce rahatlamanı dılerım.içli köfte süper görunuyor.ellerıne saglık :)sevgiler üzme kendini

Adsız dedi ki...

Cemile hanım,köfteler çok profesyonelce olmuş,
bu işin uzmanı olduğunuz belli...
ellerinize sağlık,sevgiler...

Pembe Tatlar dedi ki...

Off off gece gece yapılmazki bu bana ellerine sağlık cemileciğim...

Saliha dedi ki...

görümcemın en guzel yaptıgı lezzettır:)ellerıne saglık cemıle anlatımın tarıfın cok guzel:)

KUZEYİN KIZI dedi ki...

Merhaba canım yemekler muhteşem görünüyor.Ellerine sağlık.Benim sana süprizim seni mimliyorum:))) bloğuma uğranm gerkecek sanırm.Kolay gelsin.

Mutfak Dili dedi ki...

Masallah ellerine saglik. Yok canim biz kesin sinifda kaldik. Boyle hamarat hanimlar varken. Biz de blogumuz var diye hava atiyoruz. Blog boyle olur. ciy kofte icli kofte....
Daha neler neler.
Basarilar dilerim.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...